★ 中行「原油寶」虧300多億 投資者被逼跳樓

303 回覆
417 Like 6 Dislike
唔同
差國家錢破產都要還
Nmsl? NYSL!
中銀表面上將原油寶包裝都係買原油的基金,但實際上佢不是基金也不是原油,而係期貨。
而係期貨的世界,你比的錢從來都唔係真係買左咩貨/資產,只係拎左黎比孖展按金。

講得白d,中銀的做法同08年香港的雷曼的迷你債券無分別
銀行將高風險產品包裝做底風險的野。
thx
大陸呀唔係內地呀
不過點解佢要係負數先平倉呢
嚴重懷疑有人為考慮因素
利申:有買3988
大陸咪即係內地
銀主盤呢
好聲好氣唔得係要屌你先開心
thx
衍生產品全部有槓桿,即係原則上等同本金抵押借錢抄,期貨就係買賣合約,個合約嘅價值係浮動,張約係卑你交易貨權,即係買/賣一定數量貨權。

Say張約寫你會用結算價賣一桶油,首先份約有價碼你要比錢買,然後就要照市價買一桶油(依個時候未收錢),然後你係份約到期時就要跟市價賣桶油,同埋結算你收益。

當你係油價接近0時買分接近0蚊嘅約,你就係借錢買左桶油,然後到個油價負錢,結算就係你賣桶油仲要倒貼錢,因為你要履行份約。咁咪1蚊輸100蚊,因為你用好低價錢買左d一定要履行嘅合約

Music please
買3175, USO 個D又會唔會變負定只會0 ?
韭菜就要有韭菜既樣子
thx
thx
他說:「它直接把我的錢直接扣走了。它把本金全部扣完了以後,它把你銀行裏面其它錢全部給劃走了。」
咁撚傻閪都有 根本啲錢都唔撚係你既 係共黨既
冇呃人,真係共產黨
知你嘅用意,但係你個比喻用得唔啱,了解一下水勢先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞