入牆網線一問

73 回覆
0 Like 14 Dislike
原來你叫我去撞下有冇寬頻師傅不過都好似成日見到 我土瓜灣都好似好多 不過想搵通常撞唔到 平時反而好多咁我等陣又上去開POST問下啦 唔該你巴打
我土瓜灣區 巴打可以幫手??
我開唔到POST TIM我都係附近搵下先
3M 牌 CAT 6 10米都係100蚊度
如果近近哋附近我無所謂
不過太遠
有冇唔係地獄鬼國做? 百鯪蚊我寧願比多少少換信心同品質。
我剛收到 pccsuck 話佢地check 到我條 cable 唔係 5e 喎。我買條 cat 6 睇下佢仲有咩講!
係咩唔緊要 多謝你有心
其實 3M 有隻 toolless socket..
用細批已經可以埋到頭。

自己去鴨記華輝搵下。

http://www.weclonline.com/tchi/promotion/3M_oneclick/index.html
巴打 想再問多個問題 到最後我自己拎過夾 夾好左 但我個陣冇話前後夾多幾次確保夾到實一實 我夾左1次 覺得好似實左就插落ROUNTER試下 得左 咁就無再理到 但最近D網速好似唔穩定 關唔關個頭夾得唔好事
穩唔穩定唔係靠感受

你可以試下 ping 下睇下有無 packet lost .
鍵盤上按住Windows鍵+R鍵 , 打 cmd , 按OK

打 " ping google.com -n 100 " , ENTER
會試 100 次 (約 100 秒) , 正常 Lost = 0 (0% loss).
試緊個陣你可以輕力拉下條線 , 如果有接觸不良 , 你可能見到有 " Request timed out " .
唔該巴打咁其實係咪如果用得就代表個頭係夾好左??呢個我試左幾次都0% 可能最近落雨 我個下載速度最近成日跌左好多(我HKBN光纖1000 之前插好用返HKBN個speed test試有800幾差唔多900 但呢排有時跌到得200幾 要restart部modem先好返)我又唔識 成日形住係我個頭夾得唔好
好多年紀稍大嘅裝修佬都唔識呢啲網絡、夾線,Panel 嘢,一般人又唔識或冇工具自己攪。其實有冇一啲小型網絡工程公司/freelancer會接唔啲細 job黎做?我八卦問過電腦商場賣 Lan 線嗰啲都冇乜結果。
搭單一問 佢開咗槽鋪咗綫係咪可以換
我屋企岩岩鋪完批緊灰 未得閑規劃網絡d野 應該趁早搞定係遲d先搞都得呢排要溫書
ps樓主你d排版好頂癮
唔太明你嘅意思
你嘅意思係自己想換線 cat5E升級cat6?
唔知你屋企個裝修設計係點?啲線點行?你想點改?有咩工具?
資訊咁少好難評估得唔得

但入牆嘅線路最好係在裝修期間舖咗先
而且到時啲傢俱入哂伙阻頭阻尾就整餐死
最起碼要留盒仔位, 留引線拉線
係啊巴打 我都唔知佢鋪咗條咩線入去
而且話鋪曬入房但我去睇嗰陣電制位都唔見個線頭
最衰鋪嗰陣我無去睇下 宜家個包工頭又唔識呢d淨係話人地做開知點做
我諗都係搵返個師傅問清楚好d
者係點講多少少得唔得
不如講下你做左啲咩啦,多數裝修佬都唔識夾個lan頭,又唔知你喉入面鋪咩線,正路自己買圈cat6 / 叫isp 留圈線畀裝修佬,陣間裝修佬用啲垃圾cat5 線就慘
屌 咁九成係我一開頭淨係要求係廳駁到入房 個排都係屋企人跟 話個裝修佬講得ga啦人地識做
話說入屋個段會晤會都係cat5以前用100M上網就無注意
入屋依家係光纖
聽到你咁講 大致上有啲眉目
我會建議你趁未入伙落現場做評估先(準備定螺絲批)
以下步驟分先後

1)首先睇吓佢放咗咩線先
*(如果係cat6就可以完)
*(其他線做下面步驟評估)

2)搵返線頭和線尾個位置係邊先
留意吓兩邊條線係用面板定直出方式,見光位通常會用寛頻面板
兩個方式都會表示你之後穿完線要準備的工具
如果有寛頻面板代表你要買壓線刀
如果條線係直出就要買線鉗

3)睇吓線頭(總位)放線個條喉裡面空間仲迫唔迫
因為cat6線比cat5/5E線粗啲,如果你條喉本身放好多線,啲空間好迫唔夠位,就算以揪走一條線嚟計,都會好難穿到條cat6,而且太迫你格硬拉線,好易會拉傷啲線,到時就好麻煩

*(如果空間好迫就果斷放棄)
*(如果空間好多,紅隧咁闊就最理想,去下一步)
*(如果空間還可以,風險就高啲,最好諗諗先,拉線可能要以兩個人一推一拉的形式,而且到時要準備穿線油做潤滑)

4)跟線睇吓條喉係點走法、啲過路位係咩位置,距離有幾遠,等自己知道到時條線要點拉
*(因為啲喉入哂牆,你裝修個陣未跟過就好難去推斷,正常要搵返造喉放線個師傅問返啲線點走)
*(如果轉灣位多,有機會難度高啲)

至於換線的方法
方法1.侵線,加多條cat6
(多條線做後備,但要買穿線帶,要條喉空間大)
方法2.用唔要個條線做引線(開皮、線綁線包膠布)拉走cat5換cat6
(慳錢、快啲,不過如果本身條線cheap,可能拉拉吓會斷,到時就要成條拉走然後用返方法1)

如果用方法2就要試吓每個過路位輕輕抆吓你想換個條線,睇吓鬆定實,唔好太大力抆走條線,因為啲師傅放線未必會梳線,可能幾條線係條喉入面打哂撠,有時你眼見條喉裡面線唔多,空間好似好足夠咁,實際上裡面撠到實一實。

如果決定要換線就趁傢俱未入伙之前做

多謝巴打指點簡直係鉅細無遺
叫咗裝修佬去問返 希望唔使咁大陣仗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞