入牆網線一問

73 回覆
0 Like 14 Dislike
之前屋企裝修 個整電師傅幫我整左個光纖位係廳

度(之前係直拉入房)咁router個d 而家都放哂係

廳 咁佢同我講話拉左條入牆網線係廳入房 咁部電

腦就可以直插網線 但去到房個位 佢唔係網線頭黎

佢係個插口位 即係我要用多條網線插落個插口位

度再連落部電腦度 想問下入牆網線係咪都係咁??

即係而家我廳個位插落個router度 再係房用多條網

線連就上到網?點解我咁問唔直接試 係因為廳個位

得條線冇頭因為個師傅話d工具係大陸度 幫唔到

我夾個頭 叫我搵香港寛頻d人黎整 但人地整一次要

收400 如果咁樣插係唔得ge 我咪哂左錢
妖仲以為你要打微博戰線
有PANEL 條線係香港寬頻個panel入面 個整電師傅個陣諗住人地上門幫我連返條光纖順便幫我夾返個頭 但香港寬頻個師傅上門個陣又冇打比我 我唔知佢到左 佢整完走左我先知...冇叫佢幫我夾頭...但客服話d師傅最多肯幫我整一條 再整要再收錢 但個陣我係度 其實叫佢幫我順便夾個頭 佢都肯掛
咁巴打知唔知係街搵師傅收幾錢 就咁上黎夾個頭收400都幾貴而且個問題係我唔知咁樣拔線 實際係用唔用到??
相呢屌你

純文字點 討論
廳入房,房用RJ45 插座,個客無特別要求,一般咁樣做法好正常。因為就咁打頭放條線係到,有D客又會話(吊吊 fing)好難睇!
但無論點樣施工方法都好,最基本係RJ45 插座/打頭 全部接好線安裝好,才叫完工,無可能做野天一半 地一半,瀨屎瀨尿
個裝修佬水鳩你!
比晒錢沒?叫佢搞翻掂佢,才找尾數

房係咁

廳而家條線係咁我好似誤會左panel意思 我好似係冇呢樣野咁樣接返個頭插router連入房得唔得架?
佢話個夾係大陸 而家返唔到去 一係等佢返到去拎返再幫我整返好 而家我電腦都係用電話上住網先 因為我電腦冇wifi接收器
仲有條線能用要通,無斷,無shot,最基本啦
利申:幾十年電燈廢佬
屌....鴨寮街幾十蚊一把大陸打頭鉗,(返大陸拿鉗是水鳩你,返大陸拿工具,車費,時間貴撚過去鴨寮街買把啦)
自己買頭同線鉗夾把啦,應該100有找
上網有教學片,睇幾次再夾啦,不過頭你可能要買多幾粒做spare
因為佢本身都係大陸住ge 而家返唔到去je 原來把鉗咁平佢同我講都要2百幾蚊 但你而家就咁睇 我夾好個頭插落router 房再插網線連電腦係咪就用得??理論上佢冇拉錯的話...
其實我係驚 最後都連唔到 因為我唔識 咁樣整完又唔知係得唔得ge 一間哂埋時間
樓豬可唔可以去學分行分段
睇到盲
理論上係(無放錯線,無斷,無shot),打翻頭就得。
唔明你比左錢裝修,但做野瀨屎瀨尿都收貨,仲要自己汁手尾!
最怕你自己唔識整,而整鳩壞。個裝修佬賴鳩你自己整鳩壞(cam 錢).....你知呢個世界有D人係(姓賴)
好自為之!
其實係得 如果你話個鉗咁平 咁我買左再叫佢黎整都得,,,我都係叫返佢黎整啦 佢黎到整完都可以即刻試下得唔得 我自己試 整完唔得又唔知係我整錯定真係唔得咁係咪去鴨寮街話買把打頭鉗 佢地就明???唔該你巴打
唔好意思 因為我開post用電話打見成堆字密密麻麻咁 咁咪隔行lo...點知黎返電腦版睇 佢變到咁怪 好像d打油詩排版咁
唔一定鴨寮街買,就近大間小小五金舖都有得買,呢D普通野呢
買把大陸最平打頭鉗,RJ45頭就買多幾個(預失敗,一蚊幾毫一個),係果行一陣就搞掂!
我屋企自己都係用緊多年前鴨記 $6x 蚊 cheap cheap 大陸打頭鉗,自己打頭(1000mbps)多年
我意思叫個裝修佬搞掂佢,唔係你自己搞
好呀 唔該哂你我聽日落五金鋪問下有冇先 好彩冇衝動真係叫個師傅上黎 慳返400蚊...
條線要開皮 , 你一定開傷條線 , 之後越剪越短 ...
唔知你個間寬頻維修駛唔駛收錢 , 如果上網發現唔穩定 , 可以約師傅上門測試 , 擺低 5草野 叫師傅幫你夾一夾個廳線個水晶頭同埋試埋房個插座 .
再唔係留意下樓下有無寬頻師傅係附近 , 邊間都得 , 5草野 問吓夾一個水晶頭 , 如果師傅得閒可能肯幫你手 , 人地熟手三兩分鐘內已經整好 , 好過你曬時間曬錢買工具用一次又未必成功 !
HKEPC , DIY 版 , 有D人有相關知識工具但好得閒 , 如果住附近 , 可能肯免費幫你整 , 水晶頭都唔值錢 , 當然如果人地唔收錢你都可以捐慈善
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞