入牆網線一問

73 回覆
0 Like 14 Dislike
其實好明顯係佢冇信心做,水鳩你話冇架生。
你叫佢用平線架
呢隻線一行得遠會好易有影響
正常都係雙餃
佢明顯水鳩你
買個夾線既夾唔洗100蚊鴨記就有
有時電腦鋪都有
面皮就要開 條芯既皮唔洗開 就咁對落去跟返色就得
完全睇唔明講緊乜, 係咪即係廳去房暗喉得條線, 但冇幫你駁盒仔?
咁係因為好多裝修佬係唔識駁
其實你裝嗰陣可以叫師傅整埋, 好人唔收錢, 通常私人畀1舊都會幫你整, 太柒OR太串另計
佢係幫你行條燈喉?還是將條線藏起批蕩內?如果係,咁做俗稱"撻線" ,
新做就無問題,但由於批蕩牆身泥水吸水,條線頭尾位接頭外露,會好易接觸到濕氣,好快壞!裝修係唔應該咁做,但仍有好多師父咁做。

如果係行燈喉加個 socket,至多你自己拉過條線,撻線就煩,無得換的。
其實唔用把鉗,如果你有枝"他筆" 的話,一樣可以整到,用枝他筆逐個壓入去。但當然有把鉗好啲。
呢個方法都得wo 寬頻師傅通常邊搵我屋樓下附近有唔同公司2奶架職員 個d識唔識架
我直接開post問有冇人幫手接呀??相比個400蚊 1百幾十都ok
不過髭你講完 我聽日都去附近d電腦鋪問下先
唔係呀 衰自己裝修個陣冇跟呢d 自己又唔知咩入牆網線 本身佢整左係廳都預用wifi連線 點知佢又話幫我拉左條線入房 不過佢拉左條係5e黎 距離應該5米到 會唔會有影響
我第一次上去睇個陣 佢係買左好多管入電線 我諗佢有做呢樣 應該全部都係入喉 即係我都可以自己搵引線通多條線架??佢用左CAT5E 我上網睇又話分唔同質素 有D 5E唔靚都好似話用唔哂1000M??
你想換走呢條既咪用呢條線做引線 咁樣扯條新線落去囉 加d ky落去就得
如果佢附近沒電沒其他野咪沒咁易影響囉
但你想完美既就買條cat6就唔洗再煩 買夠10米都係幾百蚊
睇晒樓上啲巴打回覆,諗到一個問題問樓豬
如果廳條線夾番個RJ45水晶頭之後
條線夠唔夠長插落個router度?

個裝修佬幫條線開晒皮,
似係做左socket位落斟玉封番面板
即係同房個插位一樣咁先靚仔
咁我都係接左個頭先 睇下個速度點 以前係房ROUTER再插電腦都拎到800幾900 而家係廳插LAN線落PS4都有700幾...睇下差距大唔大先 巴打唔該你先
幫你放左條線去房
但要你打電話去寛頻公司接反個光纖?
定係你而家成個屋有光纖router上到網定點?
唔明你講咩
簡單D講,即係廳果度要打返個頭,跟住就可以插入router
夠突呀 其實個ROUTER就係張圖左上 黃藍線個位3條黑色野個舊Netgear r6900條線本身就係而家最左個socket入面ge 其實個日hkbn個師傅上門整個陣都有約埋整電個師傅黎 咁hkbn個個就話2,3點黎 我同佢講左 佢就話佢都會黎 咁個陣1點半度我就落左去食野 點知hkbn條友2點到左 因為個陣個工程其實未完d裝修師傅都係度 條友見有人係度就冇打比我自己整左 我上到去就見到佢盒都整埋但整電個師傅又未到 hkbn條友又趕住走咁 後尾3點整電個師傅先黎到佢見hkbn條友走左 就開盒拉左呢條線出黎介開佢 話幫我試下接 最後都係壓唔實 用唔到 搞到變左而家咁
最簡化哂個前因就係咁
即係我而家寬頻公司個modem 自己個router都係哂廳 咁全屋都係用wifi連 本來想房部電腦插lan線上網就要拉條明線係廳router位入房 但師傅裝修個陣幫我整左條入喉暗線 經地下入房 咁樣我都可以插到lan線落電腦 但問題係而家廳位條暗線 係冇頭插唔到落router
2奶架 個D 係 SALES 黎 , 唔識整 !
寬頻師傅有制服架嘛 , 通常有拖喼 , 不過遇唔遇到睇運氣啦 ~
正常寬頻師傅去你棟樓做野都要問保安借鎖匙去電話房/電訊房 , 所以問保安可能知個日有無寬頻師傅去左邊層樓做野
EPC 無鳩晒人吹,成班走晒過呢搵食?
如果你開POST問人借壓線鉗 , 話清楚咩情況 ( 一定要有相 ! 佢地好憎人無相講到唔清楚 ! ) , 我見好多次都有好心 MEMBER 問住邊區 , 然後好快搞掂 , 借得鉗俾你一定識夾線啦 ~
當然 HKEPC 個討論區唔係做生意 , "心意" 既野唔好講到咁明 , 管理員好難做
咁啱借問,乜 cat 6 咁貴架?
我正需要買條 cat 6 , 起個廳拉入房,9M , 深水埗有冇好似 hifi 線材咁,逐m 買?
橫掂有幾個頭又有夾頭架撐可以自己夾。
你住邊區啊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞