點解d人唔食a酸

629 回覆
26 Like 125 Dislike
講明先 我係醫生俾既 唔係自己配 我都認同樓上最好去睇下醫生先唔好亂黎
頸同耳後有無瘡?
頭皮同額頭有無瘡?
你食a酸嘅時候有冇加埋抗生素食
有冇爆發期
生到咁多位都有
唔食a酸都一定要處理
唔搞好佢會變長期病患
買支試下先 希望有用

借個位先 召喚聯署師
https://act4hk.com/petition

裡面有好多為香港打定安全網既聯署
假如我地唔打好 我地好難用最低程度既損傷
去真正光復香港 奪權當家

前一兩日李柱銘俾狗塔,但喺美國政壇引起如此大既迴響。正係因為先前聯署同請求美帝落實《人權及民主法案》而致,趁機俾藉口美帝加速打殘狗共,何樂不為

Q&A部分請㩒入去呢度
記得睇埋啊,好撚緊要啊

【偽 · 正視聽】得啦我知我洗咗你地版
召喚聯署師長文Q&A就放喺度啦
https://lih.kg/1981260

想問吓呢
如果想問多啲關於自己皮膚野
即係可能其實我依家皮膚係咩情況
點解會咁樣
除咗食a酸之外或者食完之後啲痘係咪會收晒同埋嗰啲好大嘅毛孔點樣收呀咁樣
呢個醫生會唔會答㗎
因為我之前睇嗰啲皮膚科3分鐘踢翻你出去
跟住睇成年都淨係叫你揸膏 問嘢又永世Hea答 或者直頭唔答
睇到把幾火

利申皮膚10年都冇好過 睇咗成2年醫生都係咁
已經好自卑想放棄
呢d野其實上網搵過來人分享仲好過問醫生
搵醫生多數係要處方藥 / 做手術
想問下用有A醇護膚品同用A酸藥膏分別大唔大?
我覺得大..
Lm
但我爆瘡係黎m果陣先特別勁其實係荷爾蒙問題 a酸都幫到?
我記得第一次食A酸, 個醫生會配埋抗生素
之後就無
爆發期係有, 但反而無想像中咁勁
不過講真, 去到要食A酸, 塊面一早已經係爆發期
咁慘
咁你m到會唔會特別油
總之係暗瘡就可以消滅
了解到暗瘡成因都係
油脂分泌過多 堵塞毛孔再外加細菌引致發炎
a酸停止油脂分泌 自然唔會有暗瘡
好後悔冇早啲食 而家好多印
唔會呀不過成塊面都係 黎完就得返印 d印消得黎又再黎m 無限循環
好想試但係咪要keep住食
食足夠份量可以斷尾
我當時個專科醫生話其實食3個月就得
但我真係唔想再比暗瘡折磨 所以食左成年⋯

絕對明白 生暗瘡有幾慘 連開燈照鏡都唔敢
出去食飯 親戚朋友講開皮膚問題就想走
你有幾多先
其實d暗瘡膏啊洗面奶真係0作用
但我想問 食完塊麵會唔會回復光滑 係咪暗粒果d都無埋
左右面豬爆石頭瘡 幾粒連住
醫生都話係中等至嚴重程度
光滑其實唔係隻藥帶比你 而係塊面無晒暗瘡而且唔再爆發
咁皮膚先有時間去慢慢修復
暗粒都無呀而家 幾年lu
好正 我都想斷尾其實我唔知我算唔算嚴重
係好多暗粒+石頭係面豬dun
化妝就遮到 不過好厚粉先遮到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞