點解d人唔食a酸

629 回覆
26 Like 125 Dislike
飽肚
其實本身夜訓同壓力大會係咁出暗瘡 咁既情況食A酸仲解唔解決到? 長期要夜晚工作
我食咗 10 個月,仲食緊,真係晚晚兩、三點瞓,日日戴口罩都冇事
巴打食咗咁耐?
幾多mg,自己買定醫生開
開頭係睇醫生,後尾就自己出面買。因為價錢平三分一
我 2019-07-08 開始食,第一個月 20mg,第二個月開始 30mg,半個月後就 40mg 到而家,計到 2020-05-16 total 11,850mg
每個月畀一嚿錢出嚟食真係幾辛苦,仲要孭住兩條 loan
我係睇依個po開始搽a酸藥膏,用左差唔多一個月左右,我覺得真係改善左啲暗粒好多塊面滑左好多!好後悔冇早啲用,但仲係有啲暗瘡印問題

但係我平時去開做facial嗰到俾佢知道我用外用a酸,就好大反應話千其唔好用a酸,又話唔可以做facial(我join左個矽針plan),叫我即刻停唔好再用a酸,但佢又講唔出有啲咩壞處
咁我應唔應該改善左暗粒問題就停用....但係我又覺得a酸對我真係好有效....
搽同食嘅a酸 美容院都唔會比你做treatment e,g 激光 估唔到facial 都唔得
我平時係做開海藻矽針,佢話因為矽針係invasive所以唔做得,我都估唔到
睇醫生開藥?
我係自己去藥房買
有冇人睇過長沙灣陳
幾錢到?
近排開始食爆瘡爆到仆街
有冇師兄知大概爆幾耐

Btw個醫生淨係開咗10mg俾我
但係本身個人都重同埋啲瘡都嚴重
直接買定係搵職員配藥
直接買
我係拎differin0.1%張相俾個職員睇,問佢有冇依隻藥膏 咁就得咗
第一次用 推介咩牌子同濃度?
Btw 內服藥房會唔會都有的賣 直接啪落肚好似方便d
利申 油撚到見到一滴滴油標出黎果隻
我估啱啱開始用differin 0.1%比較好呱
內服嗰啲我估藥房冇得賣,要醫生紙先得
如果你想內服我諗要睇醫生開會比較好啲

其實我都唔太熟a酸
只係用之前google左好多資料,衡量左副作用先買differin 0.1%,你可以search下「外用a酸」睇下
So far我只係搽左一個月左右,皮膚有好大嘅改善,冇爆發期冇特別乾只有好少嘅甩皮,係可以接受
A酸 Day one
食左一個月 停哂石頭瘡 穩定好多
一日20g 淨係咀乾點 其他冇野
我覺得有錢有條件就短期一定食左先
外用就所有人都要keep住用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞