李顥龍夫人何晶又挑台灣機

188 回覆
389 Like 14 Dislike
似啦似啦
Forward 佢條片比Trump Trump, 叫 Trump Trump比comments
李光耀係真心欣賞鄧小平,為經濟崛起而心狠手辣,即係 同佢一鳩樣。

但佢當年夠膽串鳩鄧小平:
"So I said, You tell us that we shall all, my neighbors and I should join you and fight this Russian proxy. But let me tell you what they want to do is to get me to join them to fight you."

當然,時代背景唔同,當年的鄧小平係濕鳩窮撚中國...

但唔難睇得出佢識得點樣將新加坡定位於大國之間...

相反今日李顯龍,仲同美軍有軍事協議,又買武器 (好似係?)
呢單野有無必要去撩台灣火頭.........
全部都係殘體字
咁你新加坡係主權國家又有自己獨立政權定香港係主權國家呀, 就算台灣未係國際完全承認ge sovereign state, 就算係藍營你又幾時聽過台灣人叫自己中國台灣人呀?
一個有主權國家都咁無腰骨, 奶共奶到連一個國家總理夫人都急住要認祖歸宗, 有咩好同佢defend
新加坡係用西敏制
總理由國會推選出黎
而國會選舉採用勝者全取制度
仲要唔係單議席單票制
而大部份係所謂嘅集選區
將4-6個選區綑綁埋一齊投票
贏咗嗰方就攞晒選區內嗰4-6席
而選區大細+劃界係由政府決定
而好多選區制定都幾唔合理
而香港為例好似油塘狗宿多 就拉埋同調景嶺將軍澳做一個集選區
或者啟德新移民多 就拉埋同鑽石山黃大仙
少數反對派贏嘅選區下一次會重新劃界
但又無辦法, 人民行動黨的確喺歷屆新加坡選舉贏到大部分議席, 反映個執政黨真係好多人支持, 而事實上個黨非但喺當時守得住赤匪入侵, 仲帶領新加坡成當區經濟最發達地區, 聲望好大, 要佢地輸真係要多幾大年時間
啲玻狗真係好on9
見過有玻狗係fb同人罵戰
話鍾意台灣但係唔鍾意蔡英文
原因係佢太親美阻住兩岸統一
先唔好講兩岸關係關玻狗柒事
玻狗自己都係同美國買武器又有軍事協議
衝出嚟話人太親美
真係想人唔笑
想點呀特首夫人
佢哋唔知自己國家係親美?
成日開會聽singalish聽到我一頭問號, 英文係比香港人好既, 但我覺得又未到可以拎黎打飛機ge level
就算佢個制度幾咁幫執政黨,但都係切切實實由一人一票選出嚟,點會唔關人民事
係,呢個係我想表達嘅嘢,即係未至於要咁驕傲嘅程度囉
我見到佢哋下面D留言笑台灣人 , 話台灣人終於有一個英文係識得(errr),我心諗
其實我有個想法
如果美國人最後要離開香港金融市場
佢地會想係台北定新加坡落腳?

呢個都可能係原因點解呢隻嘢「起晒鋼」
monkey係乜野意思
支拿扣住啲劣質口罩
同台灣扣住啲高質罩
計法唔同
其實除非支美斷交
唔係台灣冇可能代到坡狗
比你喺台灣set總部但入唔到支那市場班商家佬唔會肯
玻狗以為自已係邊個?
挾一個馬六甲令諸侯?
同美帝作對
一年內經濟滅國都似
如果睇台灣出國讀書個班, 其實講英文唔會差, 口音仲順耳過玻狗, 你睇下蔡英文。仲有如果笑9其他亞洲國家英文唔夠佢地好, 你叫個14億支那種情何以堪? 堂堂一國元首小學畢業, 英文分分鐘26隻英文字母係咩都唔識喇
新加坡不嬲都係食盡兩家茶禮,又買美國武器又企支那果邊。
我覺得無論對方國家嘅英文如何,佢哋自己都未有資格笑人囉。
同埋我想講如果一個真係英語系嘅國家,通常嗰啲人唔會去笑人哋英文差
所以玻狗仲係中国心先會覺得自己高人一等,但佢哋咁樣永遠都脫離唔到中國。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞