iPhone攝影人(2)

1001 回覆
67 Like 15 Dislike
話說用緊6+
淨係影到jpg, HDR, tiff三種
要6s以上先影到raw
咁係咪影jpg好過tiff?
tiff每張30mb
話說用緊6+
要6s以上先影到raw
tiff每張30mb

Tiff最少失真
Jpg壓縮左

6 plus
話說用緊6+
要6s以上先影到raw
tiff每張30mb

Tiff最少失真
Jpg壓縮左

我知啊,但好似個個都影raw咁
raw檔質素好過jpg,存量又細過tiff,好似係最可取
btw VSCO係咪執唔到tiff?我尋日用vsco開tiff張相會變黑,要轉檔去jpg先執到

用iphone6影
再用iphone內置個調色tune過少少
唔太識調色,都係靠感覺去調
Btw, Iphone真係方便得黎,影得又靚

iPhone 7

iPhone SE Lightroom

小弟新手 多多指教

隨手影 求評

6仔求狠評

勁cool
呢隻色同sharpness完全唔似iPhone
話說用緊6+
要6s以上先影到raw
tiff每張30mb

Tiff最少失真
Jpg壓縮左

btw VSCO係咪執唔到tiff?我尋日用vsco開tiff張相會變黑,要轉檔去jpg先執到

VSCO 唔係隻隻DNG/RAW/TIFF都開到(例如我canon既RAW同埋iPhone Lightroom影既HDR都係開唔到,全黑)
如果我用VSCO執,我會用Lightroom tune d光暗位/水平,先import去VSCO落filter再微調一下

勁cool
呢隻色同sharpness完全唔似iPhone

多謝Apple,多謝Adobe

話說用緊6+
要6s以上先影到raw
tiff每張30mb

Tiff最少失真
Jpg壓縮左

VSCO 唔係隻隻DNG/RAW/TIFF都開到(例如我canon既RAW同埋iPhone Lightroom影既HDR都係開唔到,全黑)
如果我用VSCO執,我會用Lightroom tune d光暗位/水平,先import去VSCO落filter再微調一下

受教了

見巴打用iphone影得咁好
係到反思自己係咪應該再練下技術先上fullframe
利申apsc用家

意外

利申apsc用家

唔好咁講,比起隔離post每月best five,我真係一pat屎而已
影相對我黎講,就好似作文咁,係一種表達思想既方式。
構圖同原圖係故事大綱同草稿,而raw同jpg係故事裡面既content多於少咁,夠豐富既柒左都可以兜到,冇涵既就
紙筆墨終究只係器材,正所謂心態決定境界
建議巴打如果想練野,影相影3:2/4:3 ,上網睇多d人地既作品,得閒執下自己d舊圖,或者會有唔同既啓發。
利申:未擁有過一部ff

利申apsc用家

唔好咁講,比起隔離post每月best five,我真係一pat屎而已
影相對我黎講,就好似作文咁,係一種表達思想既方式。
構圖同原圖係故事大綱同草稿,而raw同jpg係故事裡面既content多於少咁,夠豐富既柒左都可以兜到,冇涵既就
紙筆墨終究只係器材,正所謂心態決定境界
建議巴打如果想練野,影相影3:2/4:3 ,上網睇多d人地既作品,得閒執下自己d舊圖,或者會有唔同既啓發。
利申:未擁有過一部ff

巴打言之有理
睇得多器材post搞到有d執著於器材
都係得閒影多d相最實際
唔該,想問下有冇好嘅iPhone 執相或者影相嘅apps分享
利申: 新手
qu
拙作

6s + VSCO
隨心影,求各位巴打指教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞