iPhone攝影人(2)

1001 回覆
67 Like 15 Dislike

各位巴打,大家點睇?有咩要改善?
你哋有無用開腳架?

我本身有支腳架相機用開嘅,最近另外買咗個手機架,但我發覺用果時唔係好方便

1. 夾咗iPhone 先上腳架,就要慢慢扭上腳架
2. 個夾上咗腳架先,我就要成支腳架拎起咁夾部iPhone...總之好唔方便
可能慣咗相機有快拆

想問下iPhone 有無快拆板/雲台之類嘅嘢?或者有無咩提意?

初來報到!終於搵到同好
跪求意見!
感謝

大家評下呀
想聽多d唔同既意見
有無巴打用iPhone外置鏡頭?
有無推薦?

用lightroom 影同調過色
求評
有無巴打用iPhone外置鏡頭?
有無推薦?

有買過moment wide lens
唔怕麻煩其實幾好既
呢個post入面我post出黎既相都係用SE+佢影出黎
不過換左7plus就賣左個鏡頭仔因為唔想要買過個mount

如果SE個鏡頭可以再整靚d既話
部機個size用黎影相真係好正好方便
新手第一次入黎
用緊7 Plus
買過 Procam 同 Procamera (Lowlight+, HDR)
但多數都係用返原生app

執相就鐘意用VSCO cam, 另外有裝Snapseed 不過無乜點用
VSCO 得最新個preset 未買, 之前買鬼曬d bundle.....
VSCO X 買唔買得過? 見佢有d特別raw edit setting / 限定preset

一個Lightroom已夠打天下

無CC account edit 唔到raw
我見snapseed 比lightroom 有d 功能都唔洗錢有

求其影

冇主體,唔知想影乜

我覺得全部攞位有d尷尬
Wide既唔wide tight既唔tight咁
黑白個張為例
我感到你想影石上面個人
但係你周圍既「配景」令到件事唔focus
同埋如果個人望左邊 我會傾向比多d「視覺空間」佢
跟住後景d城市唔知想點
我覺得一係影多d 用個大城市做後景襯托返石頭上面待小人
一係就試下只係影舊石頭個範圍

儲下相

冇主體,唔知想影乜

我覺得全部攞位有d尷尬
Wide既唔wide tight既唔tight咁
黑白個張為例
我感到你想影石上面個人
但係你周圍既「配景」令到件事唔focus
同埋如果個人望左邊 我會傾向比多d「視覺空間」佢
跟住後景d城市唔知想點
我覺得一係影多d 用個大城市做後景襯托返石頭上面待小人
一係就試下只係影舊石頭個範圍

我覺得首先係構圖問題啦
有d空間唔係主角但太多
另外就係d相好歪歪斜斜
有好多多餘野係d邊邊
我係你既話我會大膽crop相

求評

求評

唔掂
構圖唔得
第二張色水傷眼
用iphone都影到咁
用7+,諗住買唔買moment case+lens好
都係平平地買snap!7算
iPhone 7 Plus + VSCO CAM

iPhone 7 Plus + VSCO CAM (最後一張用ProCam 無腳架用手唔夠定 )

iPhone 7 Plus 原生camera (最後兩張用Portrait mode)

大家用咩app 執相?

求評

唔掂
構圖唔得
第二張色水傷眼
用iphone都影到咁

我覺得第二張幾好睇
大家用咩app 執相?

VSCO,Foodie,Lightroom
大家用咩app 執相?

VSCO,Foodie,Lightroom

VSCO +1

求評

唔掂
構圖唔得
第二張色水傷眼
用iphone都影到咁

我覺得第二張幾好睇

唔知你張相想講咩,
你想講塞車?
做乜能野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞