跟本呢一刻就係要取消強積金

315 回覆
1838 Like 14 Dislike
呢個時勢都唔比人拎

無錢開飯要訓街
呢個係歷史問題黎
因為當年好多公司執笠就走數唔出遣散費同長期服務金
所以老闆供的強姦金算係預繳的遣散費如長期服務金
香港人:無錢都要借錢返工
係 香港人咁麻閪煩 最鐘意輸打贏要 短期跌一跌就話要取消 咁多基金俾你揀 你唔鐘意香港或大中華 咪美洲 日本囉 再唔係保本基金又得 個個好似樓主咁套 全世界乞食
終於有人提出
用自己強積金救自己
好過等政府救
你今日想轉
到轉到時機已經過
我12月轉咗保守
到而加+-10
到呢該都未轉保守梗係唔轉啦
前排80個,最近跌到得番6x
俾少少個人意見你參考,唔一定跟足

我自己prefer all in港股,始終強姦金要跑贏人一定要適時轉fund choice,就算我當美股潛力高啲都好,一般人(專業投資者如麵咪媽除外)根本冇多餘時間去留意美股,咁你點知幾時要轉?港股就算你係業餘都好你點都會大約知個市況係點,相對會易控制啲

平台方面可以留意3樣野,第一係佢買緊咩公司,如果佢買緊005嘅咁我諗唔洗我多講你都知佢垃圾。第二係管理費,直接影響你筆錢。第三係past record,最簡單直接嘅方法去比拼同一個market邊間表現最好。

如果你想deep啲問我邊間最好嘅話我就唔喺度講太多啦,始終我做呢份工講野一定有bias。唯一可以肯定同你講嘅係hsbc垃撚圾,全港最多人用嘅係佢,表現最撚差都係佢,你可以search吓早一兩個月啲新聞
十年一次金融危機,所以每十年取消一次
啱啱先將份舊mpf 轉左hsbc

但站喺乜都唔理嘅角度
30 年後係咪應該美股嘅增長會多過港股?
因為2008 年仆街後
美股都破左頂
但港股就妹下妹下
仲要冒支爆風險
北美、恆指蝕到仆街
已放棄唔轉
冇你地D強姦金托住大戶點散貨
有冇輸左1/3
我敢講有呢個option 9成人都走
支持
有強姦冇焗賭
吊你MPF
Ching心水清
當年係遊説商界俾多5%,所以用預繳呢個遣散費呢個講法去令商界贊成俾多5%

你可以話時代進步左
或者對在職人士保障個mindset大左

但用陰謀或者過橋抽板話商界仆街
我就有保留
強姦金
政府角度黎講
如果冇強積金,第日老人問題會好嚴重
個個都拎 個市仲快玩完 更加多人無飯開
取消左 中環班金融精英又小左條水 呃飯食
連班藍絲都想取消啦講真
不過佢地點會敢出聲屌
睇完呢個post即刻上網check下
賺左4舊水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞