跟本呢一刻就係要取消強積金

315 回覆
1838 Like 14 Dislike
全民同大陸托市
我乜撚都唔做買voo 2800 qqq spy 根本已經做到低成本保本
唔洗成日無撚啦啦trade 出trade 入
又跟d 無聊plan 買左d 唔知頭唔知路股票
有日係度睇富達份plan 書
你老尾隻隻都要硬掘加隻700 落去
又或者5成10年美債
你老味識睇就笑睇唔識睇就嚇死
失業撚表示同意
有強姦無焗賭
強積金就係強姦加焗賭
cash 都唔比你揸
呢啲時候根本就應該比人攞強姦金啲錢出黎救命啦
強姦金
而且強積金對沖制度又係陰謀黎
有乜理由遣散費長期服務金老細唔賠就可以係強積金度攞出黎當無事
喂我65歲應該嫁你老母攞黎炒人用?
有名你叫強姦金
根本每個月拎供老強筆錢自己投資好過
就算輸既都係輸自己
如果唔投資既儲起佢好過
自己打工得返黎既血汗錢關其他人撚事
養埋班濕鳩基金佬
但如果政府呢刻咁講
我覺得係一個大伏
好多強姦金嘅網上平台都係on99咁,如果轉唔切保守搞到輸幾成就冇辦法啦,但既然已經輸咗嘅話更加要all in股票funds,冇理由之前高位入,依家低位出,強姦金退休先拎得番,咁撚長嘅時間個市遲早會升番唔洗擔心,但下次遇到同樣情況記得及早轉落保守,到時賺得仲勁,唔好灰心

利申:行內人
點解係一次?唔係兩次?
我d血汗錢
取消喎,取消嘅定義咪永遠冇咗
就算我係行內人都走唔甩焗住要供,唯有勤力啲幫自己睇住啲funds
推到比人因應情況 最多攞8萬出黎應急!!!
要人供強積金,想人有保障
但有需要用嘅時候就無得拎出尼,
而且隨時追唔倒通漲

效益太低

老實講一個人如果無打算,退休拎舊錢都會洗鳩晒
有咩指教
而家好似70 美股 30 港股
推呀屌你老母個個月迫我供濕鳩野
飯都無得開啦屌你老母
佢係假設全部人都洗腳唔抹腳

咁所以強制你供錢,第日都頂到一陣
唔洗拎社會資源

但問題係佢執行上明益基金佬
對市民一啲保障都無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞