跟本呢一刻就係要取消強積金

315 回覆
1838 Like 14 Dislike
咁計你冇蝕到?

1500*12*2 (ER+EE) = 36K一年
同埋你係初1.5年就ceiling 1500/月?
澳洲政府俾人失業攞10k,7月1號之後可以再攞10k
轉咗都唔緊要,反正每年可以轉一次,你即管睇吓佢未來呢一年表現點,下年自然知自己需唔需要再轉

至於美股vs港股方面,對比起歐股日股呢堆野,港股美股都買得過,但講到尾最重要都係要去管。以美股為例,佢由09年道指7千點開始升足11年變3萬點中間冇乜跌過,由頭買到尾啲人的確係賺到笑,但依定一個支肺搞到佢直插落萬9點,年頭冇part落保守嘅人一下子輸幾十個%。所以從來冇一個市場可以長升不跌,差別只係在於個經濟周期有幾長,最尾都係牛變熊熊變牛。

另外我當你決定好買美股啦,你都要去比較邊間公司嘅美股強姦金表現好,指數只係一個指標,間間公司都有各自嘅投資組合,有公司好市蝕錢,有公司壞市賺錢。真係唔好抱住咩都唔理嘅心態啊,就算強姦金呢啲咁撚乞人憎嘅野都有贏嘅方法㗎
唯一方法就係part落保守,大約有一半係cash,最多都係蝕1%左右管理費。係仆街㗎啦,鬼叫我地有個咁撚fuck up嘅政府咩
你取消d金融撚咪失業?
但係好多人有呢
少極都幾十個啦
強佢老母積金
垃圾mpf食撚屎啦
其實有冇辦法集合連登既力量,要求取消強逼金,又輸錢又要比管理費超on9
仲要炒到蝕撚哂
保守都蝕,睇返原來保守會買700
破產管理處會識check la
血汗錢供養基金佬
大家唔好笑呢位巴打
強姦金戶口少錢佢都唔想嘅
同你買左中國地方債
養基金佬,不了
有人唔做做狗?

如果堅持到做白狗我唔反對,不過你預咗要受世人白眼同要體諒到時俾人尋仇。
要搵人JR條例。
關我旦治
做乜監我個個月分份糧比佢蝕鳩我D錢
西寧地方債
有人話唔使 只係只可以咁樣做一次 再拎就犯法

但又有巴打話會有小小問題 唔記得左詳細係點
Agree
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞