新手想學攝影

69 回覆
2 Like 9 Dislike
打算買 canon m6 mark ii
係唔係加多支 EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS 最好
打算用一鏡玩住先
其實新手,任何一部入門機都岩,但Canon個易用程度係一流

呢枝鏡, 夠陽光,乜都夠用
而且個range咁廣,可以比你試哂咁多個focal length
但唔好except太多淺景深 (都做到,靠長焦+行後d)
室內 / 夜晚就會差少少,反而拎部iPhone 11仲好

下一枝可以入既係 22mm f/2, 加埋M6細細部snapshot機
唔該哂巴打
其實我左諗右諗都諗緊究竟SONY A6400 定呢部好
A6400 就應該要用E18-135mm F3.5-5.6 OSS 埋單應該9K
同埋機身無防震 一定要買OSS鏡頭
M6 MARK II 就有防震 買埋支鏡都係 7K左右 但無EVF 要另外買個EVF DC2
個問題係我多數閒日夜晚先會影相除左星期六日放假
我見A6400夜景表現係SHARP過M6 MARK II
考慮到佢無防震 同埋將來可能想換其他鏡 一旦無OSS 又怕會曚
所以想真心問 如果A6400鏡頭唔用OSS 會唔會好易影到曚
利申 自己唔算好易手震 但有少少
如果你只係擔心防震,咁你可以唔使擔心
M6 II都無防震,都係靠鏡頭既IS (係拍片有digital IBIS, A6400好似完全無digital IS)

影相會唔會曚係靠技術,係睇你快門有幾快,傳統智慧係1/focal length
即係50mm就用1/50以上 (APSC要x1.5或x1.6, 即係1/80以上咁上下)
同埋你永遠可以加腳架
當然你個subject郁得快既話,要再快d (1/200, 1/400)
唔夠光點算? 推ISO

所以你真係想要A6400,無問題,好機一部,夠你玩好耐,image quality都高
但好多爸打都講過, Sony唔係新手friendly既機,menu複雜難用,買A6400既人,好多係玩開專業拍片既,買來做B cam,因為佢既拍片功能好多好齊,無限時拍攝
明白喇 巴打 聽日就落去鋪頭試唒兩部
不過我覺得最後會揀m6 mark ii
因為我可能受唔住sony個meun
買左再練習下
富士 thx
唔考慮下RX100前幾代? 機細焦段適中,價錢唔太貴,隨時起手就可以影,剛入門來講應該唔錯
就算唔手震夜景一定要落腳架長曝光先靚
咁平?
canon m50?
其實係 我過兩日睇埋腳架先
睇過個comparison
M6 mark ii比m50好
因為拍片有防震 比較輕 電量比較持久
連拍多4fps
雖然無EVF 但機款較新 將來trade應該會易d
利申 新手 有錯請指出
防震有必要?
呢一刻可能無用 但疫情淡左同FRD出街可能會拍片
我都睇過有防震同無防震都幾大分別
Ibis係唔夠你拍片用,拍片要穩都係落gimbal
打算有需要果陣買支 多謝巴打提醒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞