新手想學攝影

69 回覆
2 Like 9 Dislike
PS 可能遲D都要學架喇
400D都好實用架,又輕又平質素正常,新手最緊要就係學構圖學剪裁學大膽,放大張相來睇個啲戇鳩行為千其唔好做
sor⋯⋯係850D Canon($7K左右)
唔係Nikon 嗰部D850
如果你係想"有部PRO D嘅機影下相",我覺得無反or單反都OK
如果你係想"學攝影"嘅話,我會傾向你用單反多D;
我單反無反都用緊,覺得用無反,會好自然倚賴個MON睇晒所有野,
我甚至覺得無反係設計黎FOR拍片多於影相,
對"學攝影"黎講"太方便",會影響你對一D不同場景所需嘅判斷力。
學左構圖先啦
依家手機鏡頭己經好夠新手入門
我上網搵唔到400D 係咪我打錯野
CSN三大牌都有showroom可以上去試試部機, 自己用吓覺得邊部順啲就ok, 邊kit或者配天涯鏡, 唔好洗咁多錢住. 學吓構圖, 唔同題材都試吓, 慢慢就會知道自己偏好啲乜, 到時花多啲錢買心頭好.
Canon 400D,或呢部D5000都抵屌啦夠你學嘢用
睇埋鏡頭,部機個接環support幾多鏡,揀岩焦距果D,定焦定變焦,主要影人定影景。純粹學技術,有齊M/S/A mode 既求其一部prosumer已經做到,但如果係打算長用要求影得夠sharp夠靚,就唔可以hea買。買部垃圾返黎影出黎唔係特別靚,放大出哂noise,賣又賣唔出去又係搞返自己。
你同樓上個巴打係兩種睇法
世界大戰
等我諗下先
其實我都想長用既
但都諗緊咁快買5k機值唔值
都係再睇低價位少少 or 二手機
買部APSC最大嘅問題係會成手APSC鏡
基本上好落去大部分人都會轉FF
到時你全部鏡都用唔番
Nikon d5200呢啲級數嘅機理論上幾啱入門玩
但到想upgrade就會煩
但到想trade in換機就煩
一來 入門機同apsc鏡 二手市場好狹,入門玩家好少識買二手,又或者唔熟相機所以唔夠膽買二手
二來 而家每個廠商都係盡力發展無反,單反機鏡我相信會越嚟越唔值錢,旗艦機同大三元可能都仲好啲
所以我建議樓主直上APSC無反or 二手FF單反/無反都得
入門FF canon有6D(個人唔建議,基本上剩係得中間個點對到焦,雖然有啲師兄成日話淨係用中間嗰點單點對焦,但如果個主題係移動緊,咁你咪一定要將佢放喺中間,。好on9)
Nikon有D750 (我用咗呢部機黎影新聞一年,部機幾平衡冇乜投訴,當然對焦唔夠四五萬蚊啲旗艦機勁,全新都唔使一萬,二手可能6000就有)
我都有睇過D750
但其實我都只係想買APS-C
因為我都唔鐘意太重帶出街
目前心水都係M6 MARK II 或者A6400
A6400無防震 拍片質素高D 要防手震就要用返原廠鏡 少鏡選擇
M6 MARK II 就有防震 但其實用得既鏡都唔好
利申我新手 有錯請指出
如果輕便 會唔會諗z50 啲z dx鏡好輕好細
而且原生z mount 用z ff鏡唔用落adapter
影相學構圖先
先再學細節位?
有諗過 Z50評價都唔算差
呢三款我不停考慮緊
主要影咩先
z50或者M6 mark II啦,新手用sony你會俾個menu搞到無名火起
行山影風景 街拍
遲下可能人都會
拍片可能一時時
所以先想輕攜為主
都睇過好多評價 sony個menu係超唔人性化
有冇考慮菲林?
暫時唔會考慮住
Sony 個menu係好難明
我都用開Nikon,近排先因為auto focus同價錢轉左Sony A9
Z50我用過但未用過M6ii
不過如果以單反嘅經驗嚟講,近年除左1Dx同D5呢條旗艦line之外,同level嘅機Nikon 對焦好啲
Z50 double kit乜都影到
好似都要成皮
新手窮撚真係睇到好迷
咁xe3 1855 kit 有多一千蚊加枝50-230
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞