新手想學攝影

69 回覆
2 Like 9 Dislike
睇過youtube講光圈快門果d關係
但手持得一部iphone xr
係唔係最好買部入門機開始先
同埋有無書係可以提升個人對影相既美感
因為自己原本影相唔係靚 用既角度又唔係好
上Flickr睇多啲其他人嘅相
去新手區問下買支啱心水嘅鏡就起行啦
即刻DOWN左
等我做多D RESEARCH先再買相機
1.睇多啲佳作,建立個人美感
例如有個fb page個攝影師影嘅相好靚,我成日j
https://www.facebook.com/%E7%94%B0%E9%80%B2%E7%A6%8F%E7%9A%84%E6%94%9D%E5%BD%B1%E5%B0%88%E9%A0%81Edward-Tin-1552939858307216/

2.我覺得新手唔一定要玩單反,小弟都係用可使用M mode嘅專業版DC玩起(Canon G12),最重要係練習多啲,快啲摸熟光圈、快門、ISO鐵三角嘅使用,呢樣係攝影基本功
買部有M mode嘅機,去影下夜景,奶晒野再搵料睇自己衰乜,
影幾次你大概就會明晒光圈快門嘅用處同分別,掌握左硬件同理論野,
就開始搵D題材周圍影研究構圖,搵到你自己鐘意嘅題材,你自然就
搵到門路自我UPGRADE
D風景相係唔錯已LIKE
我都只係想買部簡單既機去練習下
我好想影夜景
我住果頭都有地方可以影夜景
反而構圖真係好難
BTW 唔該哂巴打
其實構圖係有理論可以做基礙,但亦好講個人觸覺,
最初冇頭緒嘅,可以用九宮法個方法去構圖,慢慢融入左你嘅風格後,
可以忘記呢D理論用自己方法影。
你GOOGLE搵構圖 九宮格會有好多教學,試下
岩岩睇完九宮法教學 好似學到少少野
多謝巴打
岩岩睇左部Canon Powershot G7X Mark 3
輕攜得黎好似幾岩新手
唔知巴打點睇
一係唔好買,要買就買好d,二手買部正野好過買部垃圾全新
求推介
我都係想輕攜 唔想太重
留名學野
輕攜就一定係APS-C無反,建議上dxomark了解一下相機同鏡頭,當然唔係全部齊,但起碼知道最top既係邊d

多謝巴打指點
即刻睇下先
我覺得平平地買部無反好過prosumer
好老實講,相機牌子來來去去得3間係出名,C記既真係貪平要新、要求唔高先會考慮,但質素黎講同其餘兩間比,尾燈都追唔上
其實都係
我都睇過YOUTUBER做COMPARISON
另外果兩間拍出既質素的確比CANON好
即使舊機都打得嬴
買部二手400D(十鳩幾年前出),連鏡幾百蚊玩玩先啦,新手夠用又可以學嘢,三分鐘熱度過咗唔玩都唔心痛
初學攝影建議用單反,唔洗買好貴,Canon D850呢類已夠玩
但單反太重 我唔想機身太重唔方便帶出街
同埋D850 成15K
咁我又唔算3分鐘熱度
我都想搵樣野投入下 同埋出街可以隨時拍
買部實用質素高都值既
啲相幾靚 多謝
有冇ig 推薦
紙上談兵冇用.
買部單反/無反先
不過而家. 學PS 重要過學影相 不過影相影得"唔衰". PS 用小好多時間
睇左D評測
而家有幾款相機係心水
Nikon Z50
Canon m6 Mark ii
Sony a6400
呢幾部都係5K-7K左右價位
唔知點選擇好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞