做過Big 4 Intern 你問我答

188 回覆
1 Like 81 Dislike
yes, won't technical question ga
Big 4 Intern
年中求其搵部冷氣機掉落街都掉中幾個啦
咁都你問我答
Fg唔會問technical野,佢重視你soft skill多
想問year2 今個summer 係咪應該冇咩機Big4 intern offer? 同埋想知ddt club EYAcademy 呢類野其實咩嚟同咩有冇用?
利申:三大acct 冇靚cv 完全對自已future career冇concept
間間big4 都搬哂d dirty work返大陸
A1只會愈請愈少
再加上咁既時勢,big4都未必咁易入
online test 有咩攻略
英文係咪要好勁先入到
summer睇你入邊個dept
tax summer會要人多d
ddt club EYAcademy 我冇入過 真係唔太清楚
只係聽講過入左呢d club會易d有interview之類
冇咩攻略
自問果陣做得好衰
上網搵下d sample黎做/報多d其他公司 做多d唔同嘅ap test
如果係intern嘅話唔一定
小弟自問英文都唔係好勁果d人
perm嘅就唔清楚 但眼見公司班perm嘅英文都唔差
其實advisory 入面都仲細分好多team 有啲比較易入 都有啲就好專好難入
如果入唔到做下local firm summer intern好冇?想year3 有big 4 intern offer.
做過其中一間big 4 summer tax intern
日日番10點放6點 做下無聊野
Senior係咁請lunch
完左intern有約senior去飲野同有return offer
想問下做過second tier intern係咪真係會難入d? 聽有d人講又話做過Shinewing/ BDO 一定請,想知係咪真?
想問邊間big4?
係呀 所以唔係一刀切
非三大非海歸就一定入唔到
唔想啲FG 一開始就打定輸數

利申: 非三大工程 入左dtt consulting
Advisory可能要啦
但audit就一定唔洗
淨係做過intern問到你啲乜
grp discuss 中定英?有冇present?
我係兩年後既你 你而家做緊咩
係咪真?
用英文,佢果d情景題會輪流答 但唔洗企出黎present咁

其實唔洗咁擔心唔請 因為呢一兩年間間audit firm都好缺人 基本上你肯做就會請(even big4都係)但正正因為咁 就算請左都會係特別辛苦 會比幾年前更加辛苦 因為要一個人做兩個人嘅野咁 呢種辛苦同壓力唔係講笑 真係好撚難頂,但如果你係intern會好d 但唔好揀係pwc做intern 佢地會當你係perm咁叫你做野 日日都要同佢地ot
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞