做過Big 4 Intern 你問我答

188 回覆
1 Like 81 Dislike
癡線, 樓主又無講過話覺得自己好矜貴
開post分享下都要被人批鬥
no need ar, non acct major will have free conversion program ga
me econ jj dou hv audit offer
咁intern識嘅嘢真係好皮毛
鳩答一輪有人信咗落疊咪死
做audit狗不嬲都主張fg唔好入嚟捱
同自己啲intern都係咁講
你big 4 intern interview 問左咩問題?
都係嘅 technic上嘅野我真係答唔到幾多
我未入之前見冇乜intern係入面做嘅情況 柒下柒下咁入左去做
純粹想比想入去做intern嘅同學仔睇下
一條group discussion 好似通識d社會議題咁
之後會有情景題 逐個輪流答
有機會用普通話/英文/廣東話答
考唔到先諗逼科囉
都冇選擇 私人市場係咁裁員
Dtt tax係咪4間最差
其實我已經喺入面做緊
但我日日收6點咁耐試過兩次OT,去到10pm

兩睇啦 有人覺得反正日日都鳩fing 係公司鳩fing 16個鐘 收人工冇問題
有人覺得咁樣好浪費時間
唔清楚
唔係咁開心呀話
巴打做緊E記?
咁師兄三大grad?
師兄係perm定intern?
perm
tax咩環境 ot得嚴唔嚴重
都有ot 但冇audit咁嚴重
有個fd做過tax intern 我見佢幾開心 淨係ot過幾日
識幾個perm係HSU grad 係second tier做一排再跳過黎big 4
Fg都好多non acct major,interview如果見你cv無讀acct唔會問你technical野,但要解到點解想入行
如果fina/econ major係咪都同non acct major 一樣做法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞