已入三張期油,等賺首期 (2)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
OXY la
入貨定逃生門
怕唔怕真係會執笠 定係屬於大到唔會執的公司
今晚可能爆升一倍你仲講執笠。人地而加都升左50%
今晚點都傾得成
傾得成 點樣再玩9炒家,直落20 下個月再傾
傾成扮傾唔成 跌到十蚊再減產 爆返上30蚊
OXY
美國第四大油公司
執笠 係唔係睇得太多牛牛班on9討論
你睇盤後價先講
有買。。有晚13買左。。見到佢爆上14放左 點知爆到15.2 跟手15追 點知果一兩日跌到13.4幾 跟手訓教算 點知琴晚又爆返去15 盤後16.6
期貨係"一紙合約"
係為左市場定價方便而黎.
直白D講, 如果你想買花生油.
但係落街市買, 街市佬一桶油有時賣10蚊, 有時30蚊
咁海鮮價好煩架嘛.
你就開張合約, 同街市佬講: 拿, 月尾既花生油, 我出20蚊.
如果街市佬受你玩, 咁月尾(結算日)咪用20蚊買佢支花生油囉.
就算當日花生油價跌到落1蚊, 你都要用20蚊買.

同時你都可以買"下月". 下個月果張合約你出25蚊買.
但去到今個月月尾, 花生油價去到18蚊.
咁你覺得唔著數, 想係月尾前放撚左張合約佢.
但街市佬覺得好煩, 成日臨交易先發現唔同左買家, 就同領展講:
"仆街係結算日前整返個最後交易日啦"
所以就有最後交易日之說.

而返返黎現實, 大部份人都唔係真係想買桶油返屋企, 包括樓主
所以最後結算日前佢要將今個月張合約賣左佢.
但今個月既合約同下個月當然冇關係啦?
假設今個月減產傾唔成:
咁今個月你買左張30蚊既合約, 去到結算果陣D油只值25蚊
樓主都係要賣左張合約佢. 但下個月減產既機會D人又覺得大喎.
咁下個月張合約就炒貴左.
咁今個月果張25蚊賣, 蝕左5蚊. 下個月果張又賣緊30蚊.
點搞?

利申: 一褲都係油期權. 聽日傾成搵幾皮. 傾唔成蝕皮幾.
睇返轉頭, 買OXY好過.
再入
一定會震走你先
USO UCO轉緊倉 升幅一定及唔上WTI fuck
咁cfd係咪冇轉倉cost 得隔夜費
3日夾埋有差唔多10萬張期指食糊
03/04 -38892
06/04 -16574
07/04 -63155
“而返返黎現實, 大部份人都唔係真係想買桶油返屋企, 包括樓主
所以最後結算日前佢要將今個月張合約賣左佢”

呢part有d唔明 咁月尾賣番出去係賣比邊個?
而接手嗰個係咪等於攞左一桶油實物?

另外想問買下spot oil
佢冇到期日 又唔會送到你屋企
咁唔係方便過期油?
買spot oil
果然係連登仔,個個都係ibanker
屌咁多連登仔都話買油,好撚大鑊氣。
我諗我表達錯左
我係想問嘅應該係spot oil 嘅cfd
Sor, cfd內裡風險太複雜喇,所以冇咩了解
我個人簡單既理解係同銀行對賭緊

答返你上面個問題,
原油係有“真正買家”既
最終接左張合約既,當然係去買油啦~
炒油同炒樓一樣睇需求
冇剛需既話,炒乜野?
咁假設下月期平左好多
咁會唔會冇人肯接
下月期同即月期價格通常差唔多
下月平過今月唔知有冇試過
但照道理上係唔會

https://www.ifec.org.hk/web/tc/investment/investment-products/futures-and-options/futures-basics.page

結算方法: 期貨合約可以用現金或相關資產作實物交收。除了三年期的外匯基金債券期貨外,所有在香港交易所買賣的期貨合約均以現金結算。
多謝分享 補問多句
原理上有少少唔明
下月期個價同今月期唔同
佢係會幾時無縫交接 定有一日個價會跳一跳?
你買左張"今個月"既合約.

當你同人地簽左三個月寬頻上網98蚊
咁人地簽既四個月寬頻上網120蚊

同你有咩關係?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞