mechanical engineering 就grad 好迷惘 討論區

64 回覆
2 Like 1 Dislike
3先係
讀定啲BS elective 留條後路比自己
做r&d mech eng啦
而家我決定試左先 腦細叫我做好份FYP 之後既野就交比佢 睇下得唔得 因為我我始終唔高gpa
例如?
科學園/數碼港自己搵啦
咩topic先
Nexperia
兩條路好唔同
你讀phd 即係行學術/研究
做唔返bs/construction/utility既公司
睇你鐘意邊範多D
如果想做工程但搵唔到工的話
不如讀mphil ,否則到時攞住phd只可以搵rnd 工
但係你有定心理準備,首先香港rnd行頭好窄
其次rnd玩得好專,就算兩間公司都係做mech但係研究既野可以差十萬八千里
即係你好難轉到工,預左成世做死一間公司
點解只可以搵rnd?
1. 你讀phd期間做既野對於傳統工程行業係冇用
2. 你咁高學歷同份fg爭份20k工,你可能冇所謂,但係人地都會覺得你接受唔到
3. 你既年紀比其他candidate大一截,有d supervisor會抗拒
4. 你長期困喺象牙塔,唔會同呢d凡夫俗子搭到channel
5. 都係搵返rnd工啦,你有phd會高d起薪快d升職
明白 Ching 好詳細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞