mechanical engineering 就grad 好迷惘 討論區

64 回覆
2 Like 1 Dislike
今年grad 準備乞食
Ching sd緊cv未?
想問下清返過幾多份intern?
同埋主修咩?
係咪bs嗰邊?
得3有2 up
2 low既話Faculty未必俾你讀PhD
唔好讀mech啊,小弟gpa>3.7,連intern都搵唔撚到
Major 咪ME
我冇反過intern
3.0-3.49 second up
邊間u過3就2up咁手鬆
Hku
好易估姐
我覺得視乎你認為讀PhD嘅知識增長相對你多四,五年工作經驗邊方面對你個人有優勢啲

但暫時識咁多人都未有一個對喺香港讀phd有正面評價

利申:非ME, 其他engine科, 但煩緊類似事 番左一年工覺得冇乜知識增長而老細俾mphil offer我
咩engine 有冇諗住考牌? PhD感覺好似可以睇多啲野 知得更多 冇正面評價係咩原因 想知下 有咩唔好既地方都好
依家year 3
讀已經讀到想死
出嚟只想搵份hea工
今年工都搵唔到
CE, 冇牌亦唔諗住考牌
如果選擇讀engine phd都喺會走重研究型路線多,但香港重研究型嘅工好少,學校研究又唔算做得特別出色(當然視為你跟邊位讀邊間),所以識得好幾位讀完mphil就完,一喺就出國繼續讀
唔怪得你話手鬆 ChinU
你間U派GRADE 派到出晒名咁所以條CURVE先高
正正常常過3已經夠
嚇左嚇我都 特登去search 下
中大hon係會拉curve,如果最後個個都係高gpa,咪top 嗰幾成先會1st hon 同2nd up
拉curve同派grade其實冇衝突 拉到頭五成都有a range都叫派grade
kong u過2.8就second up
Engine course一定無可能5成A range
Engine cousrse派好少A,你話B range可能會派得多過其他u,但A range一定唔會多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞