mechanical engineering 就grad 好迷惘 討論區

64 回覆
2 Like 1 Dislike
有冇巴打係行緊scheme A 同想知scheme A 公司難唔難入
考到牌之後係咪真係好好搵?

我有個prof offer 我不如讀phD 所以而家完全迷惘緊應該邊條路好
mech香港好少人入到scheme 考到牌
你腦細主動叫你讀 而你屋企又ok嘅話 就上啦
師兄有咩同準備讀Me既我講?
做多啲intern 好有用
真係咩 但我見HKIE 個list 其實都幾多公司有scheme
lm
ching 咩hons?
因為Scheme A其實要個高級Engineer睇實你
有啲公司甚至未必年年收人
Prof 主動offer佢讀PhD 斷估GPA都3.5+
係咪gpa>3.5 就大機會有phd offer?
定係要同個prof好熟先得?
一係有Prof 熟而佢又覺得你ok (好多人係FYP腦細)
一係你sale得掂自己
Mech 香港無咩出路,嚟嚟去去都係client(收得極少人),bs/lift/做廠/r and d。入唔到client或者政府的話,出路真係好一般,況且而家經濟差,今年讀mech搵工難上加難。有興趣嘅讀上去隨時仲好過起香港做工程狗
想做車喺香港係咪冇咩可能
我係FYP 老細 但我gpa 唔勁 得3
應該second up
其實我真係唔熟呢行 姐係其實scheme A 都唔係易入?
做飛機有冇得諗
利申下年先揀electives
咁當入到scheme 考到牌又係咪真係好搵?
Phd條路方面既concern 係一讀又要四年起跳 驚中間讀唔掂 同讀完岀路係咪主要都係research 學術研究為主?
有啲勁人係可以上埋飛機師
咁又冇興趣揸飛機
純粹係飛機膠 鍾意玩飛機模型
但讀完係有咩岀路 做research, lecturer?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞