[求傾談者] 返工返到30歲覺得想轉行

184 回覆
45 Like 4 Dislike
我見到未來嘅自己 若呢一兩年轉唔到行(其實都有啲關乎自己未搵到想轉邊行) 只會泥足深陷 又高人工 轉嘅成本將會愈高 愈多負擔焗住做總有一日都一定爆
生活係依個時代既香港真係好顛,樓買唔起,階級流動性低,政治環境差,自由愈來愈少,睇唔到點樣俾下一代幸福(除非本身高產) no offence ,不過真係唔知生仔有咩理由...
減一半
冇咩確由 不外乎”家庭完滿” “長輩期望” 更甚”養兒防老”
早走早著
仔咪生左先
33-34生 其實又唔係好大問題 調理住身體先 大把人都係咁生
做event mkt做左咁多年,都唔止3皮一個月啦?有家庭開支,變相減人工有無壓力?
上年決心轉左行之後發現同預期中差好遠
加油,巴打
樓主你有學歷都好啲
我冇學歷英文又差想轉行都唔知轉去邊好
得個中五高級文憑又唔pass 唔係讀ive
依家好彩搵到office工it support
不過唔係自己想做
適應唔到成日做錯野日日比人罵
睇住d讀關事科既fg好快上手覺得自己好廢
愈比人罵就愈無自信,一無自信做咩都覺得自己做唔掂,之後就愈做愈錯無限loop
加油,咩行轉咩行 同幾歲呀?

我都係做左幾年轉行
呢個唔講太多啦,同事有上開連登
最慘係人地介紹既壓力更大
就算想返轉頭都覺得對人唔住(其實收到個唔錯既offer係以前果行既工)
去左邊度?生活如何
轉左行幾耐?鐘意咪翻轉頭lor
呢個係救世post
順便了解下另一半嘅心路歷程
多謝你
諗返離婚我真係好著數
佢綁左我係香港7年,本來11年已經plan想走,因為佢而留低
而家時勢唔同左,過埋疫情可以去德國轉行
順便的話可以移民北歐,當年反而冇咁樣的機遇
一樣 返左幾年工都唔知為咩
搵到自己鐘意既野做 好難得
點去外國架?成功移民定點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞