[求傾談者] 返工返到30歲覺得想轉行

184 回覆
45 Like 4 Dislike
好一句唔想咁就一世
有時我喺度諗
我會唔會太早結婚生仔呢
不過諗嚟都冇用
仔都生咗啦
咁我明你想做啲有意義既野係咩心態
呢個都真,家庭最緊要,我都好希希喺當中拎到平衡
冇得咁諗,呢個時勢好老實講唔生好過生
但既然生左,我地都要盡父母責任好好照顧佢地
我相信每一個父母或多或少都會對自己兒女有所期望
我嘅期望就係佢第時大個可以做到自己想做嘅事
而身為老豆,我宜家亦都以身作則咁做一次俾佢睇
成功,我會話俾佢知,即使現實好多制肘原來都做得到
失敗,我會同佢講,老豆雖然失敗但無悔,希望你都可以本著自己意願去做自己喜歡嘅事
係醫院有時真係好迷失究其自己幫緊人定害緊人
同事可能會覺得我喺呢個緊急關頭走人係貪心怕死
但事實上我只係想幫更多有需要嘅人
當然,我自己都要生活要養家,我唔會講到自己好似純為左幫人咁誇張。

但我真係好希望搵到一啲真正幫到人又維持到生活的方法
開公司既壓力你唔開過其實好難想像到
唔係想打沉你
有冇諗過本都回唔返?
有冇諗過成年收入低過最低工資?
無收入屋企有冇經濟壓力?

當然希望巴打成功,不過我就跳返出嚟做返打工仔算數,圍城咁啦,入面既人想出嚟,出面既人想入去
計好數未? set左止蝕位未 ? 攪掂咪去馬 有啲時候係好唔理智 但所謂既理智 好多時都係自己俾自己既框框
當然有諗過啦,而且我唔係生意人,冇咩商業理論
所以如果做啲高成本野係死緊,但有呢野係冇乜成本可言,例如賣service 俾人或機構,有就做,冇就炒散

當然,到呢一刻我都係覺得自己會失敗

我果行有個好處,就係炒散都可以搵到穩定收入,甚至比正職仲多,所以我會一邊炒散一邊去做要做嘅事
我搬定左一舊錢,燒晒就心熄返醫院打工算。
你講得岩,太理智有時反而俾左制肘自己
放心啦,我已經分好一舊錢供樓,一舊生活,一舊拎黎燒
同埋我都會炒散維生,我諗問題應該唔大
Audit
學誠哥話齋 諗失敗左會點 你唔會點嫁 你可以去醫院做 去診所做
我自己fg 非專業都9-9 ,點算好
fg唔係更加無後顧之憂咩?
博一舖啦,希望遲吓有機會update到自己狀況
係囉,fg出黎應該好熱血先係
我都同你一樣,30歲,要供樓養老婆同仔,IT狗搵4-5雞,但其實覺得自己好廢想轉行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞