[求傾談者] 返工返到30歲覺得想轉行

184 回覆
45 Like 4 Dislike
做緊公務員6-7皮一個月,日日返工冇野做炒股打機,想轉行搵啲挑戰
但市場氣氛差都係屈係度算鳩數
28 開始有同樣感覺
唯一唔同係未結婚,不過應該頂唔到幾耐
家庭上要供樓同埋養個女 << 人生已完 唔好諗咁多 努力返好工啦
想問下你地拎下意見,不過可能off topic少少

想問下30歲有仔女嘅你地,我諗都係呢一兩年生啦可? 有咩驅使你地係呢個環境有小朋友?

我自己過兩年都30, 同女友好穩定,大家都係半專業所以收入唔高不過可以,過多幾年兩個人加埋都應該有100k, 其實隨時結婚生仔都冇問題, 但我唔想自己小朋友係hk呢個環境成長, 始終屋企唔算好好境可以送佢出國讀書。

女友大我一年想快啲結婚生小朋友,但我有個心願係想技術移民後先仔,心目水想去澳洲。我已經有澳洲牌只需要同公司講調office已經可以,由移民到叫埋女友黎settle可能已經係4/5年後嘅事,到時先生仔係咪已經叫高齡產婦好危險?最麻煩係係果邊冇人冇物要由頭開始,揾幾多就洗幾多。
老老實實,係想轉行定個位座唔穩諗定後路先
2個都想移民就盡早移,結婚前同居一年先,唔係去到唔夾困獸鬥,幾時生唔洗諗咁多,你2公婆身體健康揾到錢就得。想走有本事走早走,呢幾年香港唔會好,留係到都唔會有咪得着
其實30幾 好後生者,轉工,轉行有更好發展或者開心啲咪轉囉,但係好建議大家揾到工先轉,個市來緊真係好差。

有家室無積蓄要供樓,就要諗長遠啲,最好出去 in下,當train 下interview技巧,了解下同行都好,之後先同老婆,兄弟傾下先做决定。打工其實邊到都一樣,揾錢行先,同事關係,開心呢啲都係bouns。

不過樓主40/50k都轉行就要諗清楚,30頭做到中層職位仲有得上喎。奇怪你既人工令我覺得你要轉應該係轉公司,唔係轉行,除非係做政府工啦。
因為你無經驗轉行就算傾得掂hr都要減40%左右,你又唔想比太多時間投入,咁好難再上反50k 樓上。
巴打平均一個月搵到幾多同埋一開波點搵客?
其實只係我想移,佢冇咩所謂,成日話而家唔生仔遲啲會生唔到。 我地同居左兩年,大致都夾。 本身計劃年尾去架啦,而家疫情持續落去可能又要推遲。
30歲做左野七年
工作壓力大又困身

唔知做咩好
一轉翻行搵到25k 都偷笑
變左男人三十討論區

就轉新工,人工都叫餓唔死人,但都開始覺得前路茫茫,搵唔到個有興趣又有前景既career
你放棄啦,有婚姻就冇哂其他所有野啦

我啱啱離左婚(ex wife單方面宣佈)
而家安心應承朋友邀請,去歐洲轉行移民
如果份工有興趣但做死人咁轉唔轉行?
兼唔覺性格適合
keep 住2~3皮啦,先開始幫朋友舊同事整合mpf (本身整合唔洗收個客錢,係公司俾佣),再慢慢睇下佢地有無其他需要
我3半了~有女朋友仲未結婚,以前好想快快結了左場心事,唔想比啲長輩問長問短,但又怕結左婚之後個人乜都得過且過,就係好似上面既巴打所講既無左團火,我而家份工都算捱到今時今日,但我仲想上啊!
其實可以點轉行丫,就算成功轉行都搵唔到原本個價
難以理解理解咁多人自己都未攪得掂就養小朋友
其實都有咁既感覺,特別未買樓個d, 除非極高薪,否則下一代都唔知點算,很大機會脫離唔到奴隸階層
有錢買樓 第時可能樓換樓
但一有小朋友 你點換 小朋友你都唔想佢左搬右搬
搬個屋又要搵學校 麻煩幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞