點學寫靚PROGRAM

315 回覆
17 Like 1 Dislike

你幾歲先

有關係咩
咁我五十幾係咪要學cobol

用lisp

You mean ((()))))((())Lisp (((((((())))))))))))((())?

而家學Lisp-based language, 建議你學Clojure, 個人都年輕啲, 唔好好似啲廢中/老咁走番去學啲老餅嘅Common Lisp, Scheme呀嗰啲!

Language成日轉,theory比較穩定。學Clojure不如讀lambda calculus。一理通馬國明,識任何一種Lisp dialect要Clojure上手其實唔難,好似係。

點解我完全未聽過

你係香港讀?
香港始終比較偏重imperative 同oop
未聽過唔出奇

你幾歲先

有關係咩

用lisp

You mean ((()))))((())Lisp (((((((())))))))))))((())?

而家學Lisp-based language, 建議你學Clojure, 個人都年輕啲, 唔好好似啲廢中/老咁走番去學啲老餅嘅Common Lisp, Scheme呀嗰啲!

Language成日轉,theory比較穩定。學Clojure不如讀lambda calculus。一理通馬國明,識任何一種Lisp dialect要Clojure上手其實唔難,好似係。

點解我完全未聽過

你係香港讀?
未聽過唔出奇

睇學校,睇邊個professor,睇邊年。N年前KongU有唔同CS course用scheme同埋Common Lisp。

你幾歲先

有關係咩

用lisp

點解我完全未聽過

你係香港讀?
未聽過唔出奇

睇學校,睇邊個professor,睇邊年。N年前KongU有唔同CS course用scheme同埋Common Lisp。

我係自學, 無上過堂
但平時聽開都係果幾種常見LANGUAGE
打搞下我重來未學過programming 但有興趣了解 接觸下 應該如何入手開始? 求引導

你幾歲先

有關係咩

用lisp

咁你不如話學Maths就得啦, 反正CS都只係Maths嘅一個branch!

你幾歲先

有關係咩

用lisp

點解我完全未聽過

你係香港讀?
未聽過唔出奇

我係自學, 無上過堂

programming language有唔同種類。Lisp,Scheme,Haskell,Clojure等被叫做functional programming language。背後理念係以數學上嘅函數做計算模型。用呢類語言寫程式一般會少用/唔用 side effects (例如assignment)。

https://en.wikipedia.org/wiki/Functional_programming

如果你用開OOP/Imperative programming language,你會發覺functional programming係好唔同一回事。就算工作上用唔著都應該睇下,對思考有幫助。FP style有時唔係FP language都用得,例如少用mutable data。
打搞下我重來未學過programming 但有興趣了解 接觸下 應該如何入手開始? 求引導

你幾歲先

有關係咩

用lisp

咁你不如話學Maths就得啦, 反正CS都只係Maths嘅一個branch!

你唔通係我肚入面條蟲?!

你幾歲先

有關係咩

用lisp

點解我完全未聽過

呢啲咪就係你同C4F嘅分別(i.e.佢識嘅嘢你多數唔識 )囉!

你幾歲先

有關係咩

用lisp

點解我完全未聽過

你係香港讀?
未聽過唔出奇

我係自學, 無上過堂

programming language有唔同種類。Lisp,Scheme,Haskell,Clojure等被叫做functional programming language。背後理念係以數學上嘅函數做計算模型。用呢類語言寫程式一般會少用/唔用 side effects (例如assignment)。

https://en.wikipedia.org/wiki/Functional_programming

如果你用開OOP/Imperative programming language,你會發覺functional programming係好唔同一回事。就算工作上用唔著都應該睇下,對思考有幫助。FP style有時唔係FP language都用得,例如少用mutable data。

好的 呢個假期學返隻黎玩下

你幾歲先

有關係咩

用lisp

你唔通係我肚入面條蟲?!

跟你咁耐, 仲唔知你籠嘢咩?!

你幾歲先

有關係咩

用lisp

點解我完全未聽過

呢啲咪就係你同C4F嘅分別(i.e.佢識嘅嘢你多數唔識 )囉!

其實我都有好多一般嘢唔識,例如Javascript,php等web language。我係用C寫cgi。
for, while ....真的有討論價值嗎

可以玩到係parallel stream入面行for loop,或者fork()出嚟行while loop
啱啱係play store搵到隻可以睇程式加寫程式嘅app programming hub,我啱啱down落嚟所以唔知仲有咩功能,大家有興趣可以down落嚟試下有冇用
最緊要清楚自己每一步想點
結果係咩 如何多快好省地達到目的
for, while ....真的有討論價值嗎

可以玩到係parallel stream入面行for loop,或者fork()出嚟行while loop

玩係可以咁玩..但你肯定咁樣practical...?
其實《Clean Code》歸納左好多寫靚code既skill
不過我個人對呢本書評分唔高,睇到訓著,但還是值得推薦

----------
再分享一下,如果有試過緊急補鑊,去maintain前人唔知寫左咩既legacy code, 好多時都會貪方便,用debugger trace到有問題既code上面直接用if 去判斷做hotfix....久而久之,好容易變成有一堆專處理special case既if...愈main 愈辛苦

仲有global variable到處非都係死罪

其實refactoring 入面提左一大堆bad smell, 睇晒佢起碼識得判斷自己係咪寫緊伏畀自己
https://sourcemaking.com/refactoring

遇過A class call B class
跟住B class call C class
跟住A class 用返個C class global varibale拎返data...

global左就斷左dependency...都未算係recursion
這樣是否正確其實好視乎個business domain決定
domain driven design有機會寫到易明既code....

其實好常見, 睇下framework就知

其實我覺得佢唔洗咁寫
我都見過play framework用類似既方法
例如test script到行段code
然後有個singleton pattern 拎返server 個instance

但無記錯個program只係
A class call B class 讀個csv
然後A 用返 C 拎個csv data

算係其中一個best practice黎
將 lexer 同 parser 分開 class

你幾歲先

有關係咩

用lisp

點解我完全未聽過

其實我都有好多一般嘢唔識,例如Javascript,php等web language。我係用C寫cgi。

其實睇你想向邊個範疇發展
可以諗下自己鍾意嘅野
假設你鍾意打機
online 同 單機嘅theory已經好唔同
之後再搵一種相關 language 實踐下
就算完成唔到你已經都學識基本 coding 運用

範疇最簡單可以分成3份
Web - 要用Browser 開嘅野 CMS/ ERP/ CRM
互動野 - 電飯煲入面嘅系統/ VR/ AR/ Smart watch
單機野 - 好似錶或Speaker入面IC類/ Router 入面個系統/ 寫個程式讀八達通

你幾歲先

有關係咩

用lisp

點解我完全未聽過

你係香港讀?
未聽過唔出奇

我係自學, 無上過堂

好的 呢個假期學返隻黎玩下

加油,一開始接觸functional programming係會覺得唔係好慣,如果識python成日用list comprehension會好少少。但係學到之後會覺得好正
Push
你自己既靚program定義係咩先

我就覺得考慮到time complexity, maintenance同readability就已經好夠
第一樣 我覺得真係要望多d 唔同algorithm
第二樣 要你長期做同一個project你先會研究到最好既solution
第三樣 要有teammate插你d code佢睇唔明

所以,都係出去搵份工啦
係IVE學左呢兩樣幾好
Open-close principal
Design pattern

通常我會畫左class diagram 先打code,design個陣諗下如果到時個function,class要改,你個program有幾方便改,照住呢個原則,個program唔會差得去邊。
係IVE學左呢兩樣幾好

通常我會畫左class diagram 先打code,design個陣諗下如果到時個function,class要改,你個program有幾方便改,照住呢個原則,個program唔會差得去邊。

咁乖既你😂
好啦既然大家咁熱心, 我又要問多幾個問題, 因為我又唔識

throw Exception定係Return Null/Error number 好D?

以java為例
Throw exception真係好煩,
1)有時唔知點分係邊個case
2)淨係見到個try catch block都唔開胃
3)話就話Exception可以上多幾層 stack, 咪又係每個method都係加返throws declaration
係IVE學左呢兩樣幾好

咁乖既你😂

聽過好幾個朋友話普通大學教得太死板
Big O, algorithm, theory 講太多而有時太過鑽牛角尖
反而 IVE 啲實戰比較 practical. 學費又平咁多
好多顧主都寧願請個肯做肯學 IVE 好過啲高分低能但根本唔係有心寫 code 嗰啲人
當然凡事有例外

throw Exception定係Return Null/Error number 好D?

以java為例
3)話就話Exception可以上多幾層 stack, 咪又係每個method都係加返throws declaration

Try catch 好好用
Debug 都易啲因爲你會知到邊到出錯
你可以加自己message 同 run time value
同埋會 bubble up

覺得有機會有 exception 就 handle 咗
加埋 finally 去 gracefully terminate 其他嘢

點解會唔開胃

以java為例

Try catch 好好用
Debug 都易啲因爲你會知到邊到出錯
你可以加自己message 同 run time value
同埋會 bubble up

覺得有機會有 exception 就 handle 咗
加埋 finally 去 gracefully terminate 其他嘢

點解會唔開胃

點樣加runtime value
你唔覺try-catch-finally好佔版面之餘, 仲要D logic飛黎飛去好混亂
bubble up 又係咩意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞