點學寫靚PROGRAM

315 回覆
17 Like 1 Dislike
學左兩年都仲好似半桶水
DESIGN PATTERN學左
但好多技巧都唔識,
E.G.今日睇到Convention over Configuration又發現自己一路做得唔好
E.G.落手做做極都唔可以一勞永逸
等等

學到好LOST

正常呀, 兩年比你寫到神code靚code 你就係星級programmer

學code不外乎都係讀寫聽說
讀多D書,讀多D技術文
寫多D code
聽多D其他人對你既review
同其他人講多D同討論你既coding design
試下改入其他人ge github, submit pull request, 等其他人review

正呀

等比外國人屌到屎忽開花
Technique 係其次,最緊要係d code 寫得易明同埋記住寫 comment
學左兩年都仲好似半桶水
但好多技巧都唔識,
E.G.今日睇到Convention over Configuration又發現自己一路做得唔好
等等

學到好LOST

Design Pattern係對特定情景既model answer,
但你唔識中間既推導過程, 你遇上open question既時候就會gg

基本上講Design Pattern既書都一定會先講Design Principle
Design Principle才是判斷是否好code既基本工

btw, 個人推薦不寫if學習法
一直堅持唔寫if, 直到必要時才用

唔寫IF可以點
polymorphism?
Technique 係其次,最緊要係d code 寫得易明同埋記住寫 comment

我反而係comment寫太多
寫少兩隻字都驚唔記得/人地唔明
試下改入其他人ge github, submit pull request, 等其他人review

正呀

等比外國人屌到屎忽開花

一定要寫得清楚,可以免去日後好多麻煩嘢。就算你d code 有問題,你有 comment 人地都可以幫你 fix 到,code review 都易過 d 啦
學左兩年都仲好似半桶水
但好多技巧都唔識,
等等

學到好LOST

Design Pattern係對特定情景既model answer,
但你唔識中間既推導過程, 你遇上open question既時候就會gg

基本上講Design Pattern既書都一定會先講Design Principle
Design Principle才是判斷是否好code既基本工

唔寫IF可以點

其實SOLID果堆野我基本上明晒無問題
但programming仲有好多問題要處理,
比如話,
有時寫個function, 內容太少又好似寫黎無用, 太多又驚太複雜涉及好多細節, 難記得function做左D咩之餘, 要改又難又食死左個LOGIC
Exception 咁多種根本好難逐個處理
D log又唔知要邊D MSG好, 又唔知點決定落地好

總之就煩死
依家學緊C++,比起上年學Java好啲,因為開始有啲概念,但好多時自己主動打,但唔識打一個完整嘅程式,自己覺得好講靈感,諗唔到就唔識打。
有時自己去睇人哋嘅程式會睇唔明,好多時真心好灰,如果想提升自己寫程式嘅能力係咪真係要打多啲,有冇再多啲途徑可以加強?

正呀

等比外國人屌到屎忽開花

如果比人百屌下成到材咪值囉!
學左兩年都仲好似半桶水
但好多技巧都唔識,
等等

學到好LOST

唔寫IF可以點

比如話,
有時寫個function, 內容太少又好似寫黎無用, 太多又驚太複雜涉及好多細節, 難記得function做左D咩之餘, 要改又難又食死左個LOGIC

總之就煩死

推薦去睇implementation pattern入面既composite method
至於Log/Exception好視乎每隻Language唔同有唔同玩法

推薦去睇implementation pattern入面既compose method
至於Log/Exception好視乎每隻Language唔同有唔同玩法
依家學緊C++,比起上年學Java好啲,因為開始有啲概念,但好多時自己主動打,但唔識打一個完整嘅程式,自己覺得好講靈感,諗唔到就唔識打。
有時自己去睇人哋嘅程式會睇唔明,好多時真心好灰,如果想提升自己寫程式嘅能力係咪真係要打多啲,有冇再多啲途徑可以加強?

我覺得學programming嘢要有所提升, 自己打多啲係必需, 至於睇人程式嘅嘢, 就真係睇自身悟性同程度學到邊(見都未見過正常一定唔明; 學過都唔明就係証明你仲未攪清楚有關concept; 已經明晒有關concept但都係睇唔明就只能怪你悟性太低/唔識變通!).

BTW, 學嘢最好由淺入深咁做, 唔好東一忽西一忽咁學, 亦唔好諗住啲嘢可以一氣呵成, 一蹴而就, 要浸架! 我建議Learning by Level of Concepts and Skills(e.g. In FL, we have A Standardized Ladder to follow: http://lambdaconf.us/downloads/documents/lambdaconf_slfp.pdf ) 每上一層前都要先打好前一層嘅底, 唔好亂跳!

仲有, 最好Find a Good Mentor(e.g. I follow Dr. Axel Rauschmayer's blog to learn JS), 目的係好consistently咁學下啲勁人嘅good/best practice.

Hope the above advice helps!
睇多啲open source library

上GITHUB搵D高星LIBRARY睇?

GITHUB都係其中一個途徑
你平時寫code都應該有用開啲library啩
睇返自己用開嘅library啲source code對用個library都有幫助

岩啦 睇多啲 模彷係學習必經階段
唔係乜鬼用open source / 用Linux 呢d 狗唔答八既法

用係唔會令你既programming skills 有改進既
例如你用OS 唔會令你識寫一個OS
但睇下人地點寫一個OS而你在模仿去寫另一個出黎呢,就會寫得好

當然唔叫你去模仿一舊屎

你想學好英文,睇英文節目、英文書唔會學好英文
係要親身去到用英文作為常用語言既地方生活先學得好

要好寫 program 就係要親身去用呢 D resource 既野,去同個 D 群體溝通先會學得好
學左兩年都仲好似半桶水
但好多技巧都唔識,
等等

學到好LOST

唔寫IF可以點

比如話,

總之就煩死

推薦去睇implementation pattern入面既compose method

睇晒Kent Beck本Implementation Patterns咪得囉!
https://www.amazon.com/Implementation-Patterns-Kent-Beck/dp/0321413091

D阿媽係女人嘅就唔好寫
權宜之計(workaround)/太複雜(例如concurrency)嘅logic先要
good codes should be self-explanatory
留名學野
學左兩年都仲好似半桶水
但好多技巧都唔識,
等等

學到好LOST

唔寫IF可以點

點做到唔寫IF
會唔會最後可能只係factory/strategy嚟
將啲if/switch擺去第2個地方
令到個main logic睇落好靚好直接
學左兩年都仲好似半桶水
但好多技巧都唔識,
等等

學到好LOST

唔寫IF可以點

比如話,

總之就煩死

睇晒Kent Beck本Implementation Patterns咪得囉!
https://www.amazon.com/Implementation-Patterns-Kent-Beck/dp/0321413091

http://teddy-chen-tw.blogspot.hk/2012/05/implementation-patterns-composed-method.html
睇左少少
EXACTLY就係我缺乏既野
痴L線點諗到
學左兩年都仲好似半桶水
但好多技巧都唔識,
等等

學到好LOST

唔寫IF可以點

點做到唔寫IF

係Functional Programming就話易用lamda去代替conditionals啫, 但係OOP好似比較難搵到方法去做! (For reference: Destroy All Ifs — A Perspective from Functional Programming http://degoes.net/articles/destroy-all-ifs).

正呀

等比外國人屌到屎忽開花

如果比人百屌下成到材咪值囉!

就成材 努力下先得
學左兩年都仲好似半桶水
但好多技巧都唔識,
等等

學到好LOST

唔寫IF可以點

點做到唔寫IF

係Functional Programming就話易用lamda去代替conditionals啫, 但係OOP好似比較難搵到方法去做! (For reference: Destroy All Ifs — A Perspective from Functional Programming http://degoes.net/articles/destroy-all-ifs).

上面有提到,polymorphism係OOP既玩法

再講多少少,試下睇Design Pattern入面有幾多地方真係要靠if ?
萬法歸宗,一切都係Open Close Principle入面講左
你寫一個if, 就要想想看將來是否有機會extend
每寫多一個if then else, 都有可能令你個program就會愈來愈難maintain

factory 真的有講if是必須的嗎?
用switch不行嗎
用dictionary去將condition store起做key如何?

主要係為了將logic flow abstract起來, 直到真正需要if的時侯才用
----------

除了不寫if練功法
還有不寫nested logic練功法
最多只容許1層block {} , 不可以nested {{}}, 三層定是哪裡出有問題
學左兩年都仲好似半桶水
但好多技巧都唔識,
等等

學到好LOST

唔寫IF可以點

點做到唔寫IF

上面有提到,polymorphism係OOP既玩法

再講多少少,試下睇Design Pattern入面有幾多地方真係要靠if ?
萬法歸宗,一切都係Open Close Principle入面講左
你寫一個if, 就要想想看將來是否有機會extend
每寫多一個if then else, 都有可能令你個program就會愈來愈難maintain

factory 真的有講if是必須的嗎?
用switch不行嗎
用dictionary去將condition store起做key如何?

主要係為了將logic flow abstract起來, 直到真正需要if的時侯才用
----------

除了不寫if練功法
還有不寫nested logic練功法
最多只容許1層block {} , 不可以nested {{}}, 三層定是哪裡出有問題

switch本質上同if無分別,寫switch,extends都係要加幾行,有咩分別,if就難maintain,switch就會易?咁Python咪好難maintain?
用dictionary store起個state,如果係range check又點做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞