點學寫靚PROGRAM

315 回覆
17 Like 1 Dislike
學左兩年都仲好似半桶水
DESIGN PATTERN學左
但好多技巧都唔識,
E.G.今日睇到Convention over Configuration又發現自己一路做得唔好
E.G.落手做做極都唔可以一勞永逸
等等

學到好LOST
好掛住高登個 code4food
可以跟佢學到好多嘢
聽講佢最近掛住溝女絕跡軟件台
學到好lost x 2
可以跟佢學到好多嘢

唔怪之得!

Sorry 邊句唔明
睇多啲open source library

上GITHUB搵D高星LIBRARY睇?

GITHUB都係其中一個途徑
你平時寫code都應該有用開啲library啩
睇返自己用開嘅library啲source code對用個library都有幫助

睇返自己用開嘅library啲source code對用個library都有幫助

好的
用 linux 同 open source software
Get a job
C++, Java, Ruby, Python都有好多refactor既書
JS既話。。。。自求多福
可以跟佢學到好多嘢

c4f唔係連仔都生埋啦咩
可以跟佢學到好多嘢

c4f唔係連仔都生埋啦咩

3, 唔通?!
(P.S. 等C4F過嚟解畫, 哈!)

岩啦 睇多啲 模彷係學習必經階段
唔係乜鬼用open source / 用Linux 呢d 狗唔答八既法

用係唔會令你既programming skills 有改進既
例如你用OS 唔會令你識寫一個OS
但睇下人地點寫一個OS而你在模仿去寫另一個出黎呢,就會寫得好

當然唔叫你去模仿一舊屎
用 linux 同 open source software

學寫前學識點compile and make 都好緊要
學左兩年都仲好似半桶水
DESIGN PATTERN學左
但好多技巧都唔識,
E.G.今日睇到Convention over Configuration又發現自己一路做得唔好
E.G.落手做做極都唔可以一勞永逸
等等

學到好LOST

Design Pattern係對特定情景既model answer,
但你唔識中間既推導過程, 你遇上open question既時候就會gg

基本上講Design Pattern既書都一定會先講Design Principle
Design Principle才是判斷是否好code既基本工

btw, 個人推薦不寫if學習法
一直堅持唔寫if, 直到必要時才用
可以跟佢學到好多嘢

你係code4food身上學到d乜 分享下
番份好工
利申: 係software house做緊, d野係base on open source再develop上去
試下改入其他人ge github, submit pull request, 等其他人review
試下改入其他人ge github, submit pull request, 等其他人review

正呀
留名等學野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞