2020 EDUHK NON JUPAS 討論區(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
因為今年小一開始零雙非 而家班小學生就係雙非最多嗰輪
佢地升上中學會令中學收生人數大增
有機會擴班繼而請多咗老師
但係而家班小學生升曬上去之後就會得返本地生
所以5,6年之後就會開始差返
想知多少少
糾結accept唔accept 中教好
主要都係擔心前景問題
你想教中學定小學多啲?
你普通話如何?
你音體藝會唔會有其中一泛有機會教到?
教中學
唔識拼音
之後打算去考健身教練牌
持續6年咪仆直囉
讀完都5年後
教中學dse成績比較重要
中學最好教到中史或文學
普通話反而還好
Anyway 有5年時間可以諗中定小 唔洗咁快局限自己

唔識拼音但講得標準?

健身教練牌對中小學冇咩用
中學唔會中兼體
小學教體育係要double major pe/補返個pe pgde先得
如果你本身有球類游水田徑教練牌就可能有啲用
原來係咁
唔該哂你咁有心解答

要讀5年都真係難接受啲
如果有其他2年搞掂嘅話就當然其他好啦
好難講 如果政府肯俾錢搞小班教學就唔同講法啦
同埋好似前兩年加一加班師比就成班一grad即perm
3.2頭
同gpa 但無fullcert 係咪冇機
派哂啦?
Ching 你覺得中學數學係咪同中教差唔多前景
收到英教email話upload latest academic results 但係個status仲係selected for interview
same
唔太清楚 中數同中教不同之處係前者限死一定要教中學
而中學嘅maths老師通常專科專教
Band 1嘅學校應該會優先揀三大maths加pgde
以就業率而言,英>中>數
我啱啱轉左status
Ching知唔知英教多唔多人搵到中學教?
我見你上面話就業率都有9成 呢個9成係中教定係全部bed?
congrats!! 咁我應該冇offer啦...
唔會冇架!! 一定會有
英文好似都有分中小?
不過本身英文流失率比較高
所以需求會大啲
我自己係中教,截至今年之前都算易揾工
Ching介唔介意講點解流失率比較高 thanks
中教,每個系都會自己計算
中教其實依幾年都有95%以上
我前一屆仲99%添
當然冇計啲自己唔想做老師嗰啲
ching可唔可以幫手搵下中數嘅就業數據 因為我上網搵只有全部bed嘅統計 冇純中數嘅統計 想知教大內部有冇數據
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞