英倫扮工室(31)時代革命 光復香港

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
可以試下4G
上星期第一日WFH
VPN果邊應負唔到公司所有access request
成朝都無人remote入到server
公司vpn 一定死
其實VPN都係交俾其他公司做
講到我地除左要買多幾百VPN license
仲要更多VPN同時access既額
但果間公司呢段時間應該一次應付好L多

最後我manager要我send PDF去佢workphone
佢用手機睇我份ppt
如果用office 365 可以用住web based email 先
我地用ibm note
好多desktop email client 唔經VPN 收唔到email
公司對機密呢家野態度勁強硬
所有野
一聽到個cloud字都即ban
俾我解釋下用途好ma
佢地情願飛個人過去
都唔想俾你remote access foreign factory
成舊野都好L唔userfriendly
我入黎之前以為outlook 係唯一選擇
用過一次,狗也不屌
有friend 話notes 原本係content management, email 係add on 咁後加所以西到CLS
IT都話係俾佢地好自由咁寫addon上去咁連起哂公司啲野
不過自從唔知邊team個大粒退左休
得番兩個人
一個德國 一個日本咁分開做
就開始無進度
佢哋一聽到team viewer
U mean lotus note?
Google 好似話係同一樣野
lotus note 係IBM
Diu 用過一次 以後都唔想再用 個interface 要自己customize. Search function is shit

冇事
上reddit見到啲同行有好多花款做remote access
然後我心諗
算數
有時間先諗下點樣convince it
個 search function
我寫都未必咁L差
ching 你新工start date 幾時?
我同新老細傾start date 諗緊點virtual onboard
有重要野就用folder archive 好佢
search 是冇用的...
6月中,未會點搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞