想問香港複合木地板有咩選擇

187 回覆
5 Like 4 Dislike
木地板壓岀黎 一般比較平

木紋瓦係瓦 燒岀黎
一件木紋瓦頭尾有機會差3mm,d碰口位會好覺眼

但我都唔鍾意木地板
一來易發霉 二來一般清潔都係推薦用清水就得 覺得好污糟
你係咪搞錯咗,介紹qs嘅係我,樓主個post問:「香港複合木地板有咩選擇」,咁我咪介紹佢知我嘅選擇囉,咁都叫hard sell,cls
耐用一定磚,無縫地板要盪到個地台好平,再要熟手師傅至做得靚,但就算幾好手工,你又升高地台又大櫃,無櫃壓住既位有可能會谷起
好彩有巴打做證 無鳩啦啦屈我賣磚 笑撚死
用開柚木板
返唔到轉頭架
睇你諗住住幾耐,平時點用塊地
我家有細路,又會有喼轆,又有寵物
所以我用左意大利木紋磚,百零蚊一塊,個sales sell 我果陣用個鐵剷剷到塊磚起火花,塊磚都冇事,所以科水
同埋意大利木紋磚啲木紋做得靚啲
我唔鍾意啲紋重覆
好處係易打理,點洗都得,濕水水浸都唔係問題
壞處係貴!塊塊磚都有啲唔同,掃口位會有非常輕微嘅唔平 ,冬天凍
因為我唔想地板過幾年有咩事要執過,攪地板好大陣仗架嘛,所以用比較貴嘅意大利磚
諗住都用磚,睇緊大陸磚同意大利磚有咩分別。其實大陸馬可磚同意大利磚係咪真係有咁大分別?
有冇巴絲用過BerryAlloc可以分享下?
好撚巔啊 人地話佢用緊qs又話人打手
木紋磚個碰口咁闊 點扮都係無木板咁靚
屋企細 用緊qs 住左3年 完全唔駛保養
要保養既木地板係人地幾廿年前細細塊個隻下話?
呢排睇到啲竹地板,其實有無巴打用過?人湖店員講到好過木。60蚊尺左右
用緊竹,都係唔洗點打理,濕水都唔怕
係冬天比較凍,但係點都好過磚
另外想問下, 竹地板係咪都要成日打磨打臘?
開頭睇木紋磚,睇啱款嘅料同泥水舖工都貴過木地板,加上唔鍾意磚凍冰冰,所以轉咗睇無縫地板。

主要睇咗berryalloc / quickstep(都係睇啲裝修網評論),最後揀咗quickstep,價錢同berryalloc差唔多,但係啲紋做得靚啲。
歐洲橡木地板,5年,屋企潮濕有bb,touchwood一d問題都無, 平時打理用一隻天然噴劑做防水,不過貴d

同問
真木?
師兄,Berryalloc你喺邊到睇板?
因住畀班地磚佬/裝修佬屈你係qs打手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞