Eminleo(深圳政協陳宇峯)好文分享

320 回覆
347 Like 32 Dislike
又係父幹撚
臭咗朵,難d
蔡加讚家姐
笑撚死人
老實講句進政中共制度點睇都合理同有用過進攻功能組別
連登仔支持得選功能組別點解唔支持埋進攻中共制度
真心, 要進攻應該係人大同共產黨内部
而唔係功能組別
等佢出山再收佢皮
Eimleo有講過自己係黃咩?
仆街 有睇過佢但真係唔知佢係政協
〈娛樂乜乜乜〉入屋不成,無家可歸
2015年12月1日

TVB開新節目《網絡挑機》,請來多個香港知名YouTuber做嘉賓,名義上是讓他們鬧爆TVB,但播出前伍公子已講明節目唔對路,剪走佢話阿姐唱歌難聽片段,呼籲熄機罷睇。這個聲明引來編導岑應加入罵戰,好似好serious咁款。

岑應是什麼人?是《盛女愛作戰》、《求愛大作戰》、《沒女大翻身》一系列真人騷的始作俑者,但她拍的真人騷,除了名字有個真字之外,其他全部都唔似真,誇張成份極高,而網絡炒作是她的拿手好戲。

當佢一出現,好多事就要調轉來理解,伍公子叫你熄電視,其實即是叫你開電視,人有好奇心嘛,睇開伍公子的支持者,有幾個會睇電視?原本就是熄機狀態,被佢講一講,蟻咬咁,等我開電視睇吓有幾過份先。講到底,只不過是宣傳。

《網絡挑機》一開始聽起來似是網絡挑傳統媒體的機,又話請一班Youtuber上節目喪插TVB,但結果又是上到節目做陪襯,被動到暈,變成TVB挑網絡機,幾醜怪。諗真,睇了TVB幾十年,有邊次面子係唔重要的呢?就憑你幾個YouTuber?

現在拍了這個類真人騷節目,效果明顯就是令一班師奶睇到,後生仔講到紅極一時的YouTuber,又話會改變時代,原來只得咁多斤兩,我都係睇返阿叻算數。而這班師奶其實不知道香港仲有好多不同類型的YouTuber,節目中只是冰山一角。

對班YouTuber來講,都冇著數,如意算盤是上過電視後個profile更靚,更多廣告搵自己拍,價錢仲有得加?。問題是這班YouTuber,尤其是司徒夾帶,向來都擺明唔妥TVB,成日鬧,對電視工業痛心疾首,但轉個頭又上人節目喎,幾冇立場呀!YouTuber最大價值是什麼?就是立場囉!

其實都明白他們一心上電視想入屋的心態,確是錢途無限,但小心隨時入屋不成,反變無家可歸,被建立多年的支持者背棄,就蝕入肉了。

文:魯連
孫兄咪癲
tvb幾年前搵佢哋嚟撚
幾年後要搵澳門微辣拍片扮貼地
係唏噓嘅
好post值得一推再推
V Monkeys Limited
成立日期 2015-02-03

突然上水招人?
V-Monkeys
2019年6月20日 ·
【🐒V-Monkeys蕉人🍌】

陀地Agency V-Monkeys想蕉(招)以下呢D人:

- Sales & Marketing executive

- Art director

- Senior art director

- Business development executive

- Business development manager

- Account & Admin executive

- 🌭煙腸(Intern)

🏢番工地點:觀塘

全能型嘅大家一齊jam吓野,做下野,Full time/Part time/Freelancer形式都得,Fresh grad都welcome㗎~

有意可以PM針針💻
簡單d講,如果你係支持香港同大陸分裂、自行立國既,我的確係你"敵人"。
但係,如果你係想保護香港本土文化、阻止香港被赤化既話,我就係盟友。

-(Eminleo,2015)

唔分裂咪赤化囉
又扮黃真propaganda?!
紅底都稱唔上香港敵人?
你心目中嘅香港敵人係咪我哋呢班廢青
每一個香港人、每一個中國人都感到無比自豪,因為香港人終於成為香港真正的主人

輕輕一推 係時候回帶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞