做過兩個好出名嘅攝影師嘅助手 你問我答

200 回覆
88 Like 13 Dislike
好想要
時裝攝影
多謝你!你做咗幾耐呀?學到啲咩?
跟咗佢哋大約半年左右就因為讀書最後停咗, 學到點樣同客人同模特兒溝通, 例如julia會影之前係咁同啲model傾計幫佢熱身, 佢哋會好似變咗朋友咁, 令拍攝過程流暢好多。 同埋為咗令拍攝過程更加流暢, 佢哋會喺真正落手落腳影之前嘅一日試好晒燈光, set好晒影嘅位置, 總知就所有嘢都係預前試好晒先, 到影嗰時就快好多。

前期真係好重要, 策劃嘅時候搵晒reference, 同客人溝通等等等等
我明白, 建議你可以試吓唔同嘅題材, 唔好好似出面好多千篇一律嘅相咁唔係風景就係影靚女, 可以試吓影一啲比較切身嘅主題然後背後係包含一啲意義或者故事, 當對象係一啲自己熟悉嘅事物嘅時候影出嚟好可能會同你平時出街影嘅嘢好唔同
後期製作過程係點?佢地用燈既技巧係點?
Julia 唔太清楚, solve就會交俾出面嘅公司做, 好似之前佢幫lady gaga影嗰輯相係交俾一間叫digital light嘅公司做。

燈光方面julia主要用soft light加好多snoots 同polyboard去影, solve就次次都唔同。

下面嘅相係之前julia影dove嘅時候影嘅
想問下最大得着係啲咩?

同埋之後你自己有咩plan?
最大得着我諗係學識點做好前期, 前期做得好, 同客人溝通晒, 喺影嗰陣會事半功倍, 另外係思維方面, 點樣喺既有嘅框架吓創新, 例如你睇solve ig 2019年1月幫lumovogue影嘅嘢咁, 佢只係拍緊一個model, 個model幾乎上係唔郁嘅, 本身係好普通, 但佢用移動燈光同去塑造神秘感, 同埋男model著女裝但又冇違和感去改變既有男女裝嘅定型, 呢但思維係我自己不斷影相但都唔會學到嘅嘢

我嘅plan係如果好彩嘅話希望可以做到freelance photog
呢啲*
西利
p牌俾唔到正評多謝巴打建議
respect

敬佩你嘅勇氣 敢於實踐
咁你自己做後期有冇咩心得,執相之類
我都係用lightroom同photoshop執, 皮膚或者一啲唔識搞嘅位就交俾人執, 主要都係俾啲心機執, 例如衫上面嘅瑕疵, 唔好求求其其就咁用filter就算。 後期我冇咩心得可以分享, 唔好意思。
Fine art好難影同好難學,佢係點學返黎架
巴打好犀利
除左自己影多啲試多啲,有冇咩書/攝影師或者其他方法你推介去學嘢
多謝! 巴打你鐘意咩類型嘅攝影
勁,加油
0收入, 𠵱家冇嘢撈
平時都係snap 影街呀景呀多
不過開始對portrait同studio 個類有興趣,想學下例如點用lighting
我有個8個鐘(分開好多集)嘅教學video, 係一個叫Clay Cook 嘅攝影師教studio打燈同影人, 個file收咗喺我google drive度, 巴打有興趣想要的話可以留tg我send條link俾你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞