做過兩個好出名嘅攝影師嘅助手 你問我答

200 回覆
88 Like 13 Dislike
喺外國讀書嗰陣跟過兩個行內好出名嘅攝影師做助手, 分別係下面嗰兩個, 有咩問都會盡答
點入行
同問
Solvesundsbostudio係之前佢有個展喺米蘭搞, 於是我就飛過去米蘭睇個展同埋去聽佢嘅talk, 個talk完咗後就好厚面皮咁走埋去問佢可唔可以跟佢 佢見我好有誠意咁就俾咗佢個producer嘅email我。

Julia都係好厚面皮email佢問佢可唔可以跟佢做嘢

面皮真係要好厚 但學到嘅嘢真係一生受用
係, 𠵱家返咗香港, 但暫時冇嘢撈
ching入行前影咗幾多年相?點build up自己個portfolio?
做佢哋助手嗰時係2019年, 嗰陣大約已經影咗2年半相。build up自己個portfolio嘅話, 我會自己出錢去影自己想影project。即使一開始未有公司請你, 但如果你自己嘅project嘅作品有趣嘅話慢慢就會引起人嘅注意
Julia Fullerton 個Studio喺London?
佢係based喺倫敦, 佢冇自己studio, 每次有job都係book studio
想知佢係咪搵好多 同埋你做Assistant 係咪冇人工
佢地係搵好多, solve起碼一個job收7000-1萬英鎊一日, 仲要啲錢唔包任何嘢, 凈係for佢自己。 做assistant有錢收, 大約10鎊一個鐘。
點為止一個出色既攝影師
你影開d咩
想睇你既作品集
Solve主要係用hasselblad 503插phase one 數碼機背, julia用hasselblad h6d 100c
thanks ching! 我影咗一年左右 平時又冇太多時間出去影 好唔滿意自己啲相
我鐘意影fashion, 巴打可以起返我底, 我之前有post過自己嘅作品
睇左!!!! 你d相偏黑白為主
我都有影開黑白人像
你之前喺外國讀咩?art?
佢平時睇開咩書?佢啲靈感喺邊黎?
我跟過個兩位攝影師除咗影相叻同好有技巧外 (即係燈光嗰啲) 我覺得係佢哋諗嘢嘅方式, 跟solve嗰陣佢每次影相都會相加啲新嘅原素入去另張相更加有趣, 我記得之前佢凈係影朵花, 影完之後佢晒咗張相出嚟然後不斷實驗另張相更有趣, 最後就拎咗張相係部scanner上面一路scan一路用人手捽張相, 最後出咗嚟真係好有創意。 我覺得一個攝影師除咗影相叻同識技巧外, 仲要願意不斷透過實驗去創新, 思維上要有突破, 另外同客人嘅溝通技巧同策劃一個project嘅組職能力都好重要。
Solve講過話所有嘢都可以係佢嘅靈感, 例如電影 音樂 油畫等等, 佢講過話鐘意wolfgang tillman, 另外solve 90年代嗰陣跟過nick knight做咗4年助手, 所以佢哋兩個風格都有啲相似。 我記得julia 講過話鐘意vivian maier同cindy sherman
唔好意思呢段特別多錯別字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞