[突發] The new ipad Pro

203 回覆
37 Like 27 Dislike
不能同意,真係睇你用途。pad 呢個form factor係方便+體積縮細啫。除非你夾硬話要抽走個keyboard嚟比

碌下網頁、揀下file甚至photoshop用brush,windows個touch根本夠晒。
我打爆咗部機好夠用喎
喜好既野無對與錯

不過2 in 1 Market 係非常小眾, 作為行內人只能話你知每月咁多個Brand 加埋都無一萬部

同埋touch screen 係兩樣野來
用過iPad Pro 就知咩叫爽手

Excel 問題都搞掂埋, 2 in 1 個market 應該會無埋
我意思係pad / tablet呢個form factor係體積縮細嘅結果,冇話windows電腦唔適合pad 形,當初ipad係硬件喺電話以上電腦以下嘅compromise之嘛。surface pro咁樣嘅嘢你都完全可以當佢冇touch screen咁用;而家嘅ipad可以唔用keyboard但咁樣只會更似一部放大咗嘅iphone。

如果你大量creative工作/玩要touch嘅 game就用ipad,但如果只係日常上網+執相呢啲,windows個touch完全係勝任到。除非ipad os去到令windows完全冇必要存在嘅階段,唔係嘅話其實唔會取代到2in1。

新ipad pro有兩隻keyboard比我揀,呢兩隻除咗價錢外,其實有咩分別,兩隻都可以打字,我買平嗰隻係咪已經足夠?
上面係原廠keyboard cover,用smart connector(機背嗰3點)連接,由部iPad供電,比較輕薄
下面係普通藍牙keyboard連cover,要自己叉電,比較厚重
用左8個月
其實有時唔順
本身windows 10寫得衰
二來用chrome 食好大資源
8個月都只裝咗Microsoft office, chrome, 7zip, telegram, Evernote
個cover好正 iPad pro 2018 可唔可以用?
yes
上網督下link, 睇下相, 播下片呢D單一控制咪ok囉. lightroom/photoshop用佢支筆都唔差嘅

但如果話打字, Gesture呢D唔洗講ipad啦, android都好過Surface. 問題都係佢冇為手指touch考慮, 要用佢支筆先叫操作得好少少
所以Apple 而家幫iPad pro 加呢啲功能係趕絕緊surface 機
4-5年前就話可以笑iPad
而家iPad 個市場已經大到Adobe要為佢出一個full ver 版ps同ai apps
仲有apple MacBook嗰邊一直有搞laptop經驗
2-in-1我都係幫得apple一出會遠比ms成熟
前題係apple會出2in1 睇佢個勢係想整1in2
IpadOS 可連 magic keboard....
成個套加keyboard 其實長放枱ok....portable no way.
長放枱直接用番magic keyboard 加個stand 已夠
乜嘢1in2
mac駁ipad extend先用到touch功能,一部變兩部[sosa
即係逼你買2部

我同意單睇ipad 初初係一部好產品

但之後哨牙膏之話取代電腦又盛

但淨係個mouse 都分2年殘障咁出
*吱牙膏
求意見 依家用緊2019年13吋Macbook Pro 打爆左CPC同RAM 想園番部iPad 用黎打下機/番工個陣當用多個mon 應該買新嘅11吋定買2018年版好?有時會用ai pr ps 做野
不嬲都有得咁
我成日都Mac+iPad 咁用
好似好正好想買
但深知無鳩用
睇片用apple tv 電視出
剪片執相用.Mac pro
屋企仲有iMac MacBook pro MacBook Air 同iPad 封緊塵
上下網用iPhone 最方便
如果可以iPad pro 出davinci resolve 就好了
一日未有類似 LR classic 嘅 software 用到
對我黎講一日 iPad 真係未有用住
Adobe 一日未出到電腦版 ps lr 入 iOS
一日都無得比
其實大把 bid day, event 攝影師等緊部 iPad 可以正常用黎做嘢
就算 iPad pro 幾重都好
點都輕過任何 notebook
仲有 touch screen 唔洗拎埋畫板出去

我宜家等緊 2in1 嘅 amd 新 notebook U 出就會買
賣咗未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞