Bass撚入

60 回覆
1 Like 0 Dislike
我都想聽呢方面大家有冇咩意見
大家第一首學識既歌係邊首
有冇人識彈davie504啲片嘅intro?感覺上唔係好難,想要個bass line tab練下

https://youtu.be/v-C9ejaH728
學左三個月
第一首識彈哂全首係OOR嘅wherever you are
超簡單由第一次掂支bass開始一個星期就練完
試下用耳仔聽 聽條bassline出黎
練聽力對學bass好有用㗎
我岩岩見到reddit有人話Billie Eilish 啲歌啲bassline好出但係唔太難
我好少聽佢啲歌所以唔清楚,但係樓主有興趣都可以試下執

一開始執歌可能需要花比較長時間,但係執得多就會熟
陣間聽下先
明白你意思,都想試下執,但我完全冇概念要做啲咩

有冇教學?
可以試下首Bad Guy喎

等我搵下有冇執baseline教學先
Bad Guy係我少數有聽過佢既歌
唔係話佢差唔鐘意佢定點,純粹係我冇乜點聽佢既歌咁解

我諗上網大部分都係教你create一段bassline而唔係transcribe段bassline,不過個啲其實都可以睇下
其實執歌好籠統咁講就係你聽人地個bass點樣彈,然後你跟住彈返出來。你聽到小蜜蜂,你試下可唔可以用bass彈返段小蜜蜂出來,基本上就係要做到咁
如果你一開始聽唔出佢地係咩音既話,我覺得現階段可以上網搵下首歌啲chord先(呢方面我覺得chordify都算幾好用),咁你有個概念啲音大概係咩位置
當然凡事總有例外
update返大家,小弟最後買咗Fender Rumble LT25

同埋參加咗一年Scott's Bass Lessons

而家主要都係跟佢個course progrss練,感覺良好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞