Bass撚入

60 回覆
1 Like 0 Dislike
係.. Scott係比較多廢話

已subscribe,thanks ching

ching downscale用alternate定raking?
raking
我覺得就手啲
我都覺raking就手啲,噉ching用咩方法mute string?
唔記得叫咩名
我手指公係放喺pickup同線上面
floating thumb?我都諗住練呢個,用無名指同尾指嗰個方法好難
其實初學真心建議出去搵人教基本 如果唔係手勢錯左都無人指正
都有呢個顧慮,但又驚畀人搵笨
搵笨又唔會既 其實你可以試堂 覺得阿sir hea教既咪轉另一個
其實我覺得好多technique都係睇自己就唔就手架姐
譬如你上面講過one finger per fret system,有人提出咁樣做當然有佢既好處,但係我隻手太細隻,冇辦法將所有手指放哂落唔同note到
我覺得咁樣彈唔太自然,所以冇好刻意去練呢樣野

btw 其實學咩樂器都一樣啦,根本就太多技巧要學太多野要兼顧,冇可能要求自己一時三刻就乜都識哂
如果每次練習都覺得自己好多不足,覺得自己唔夠好,咁自然會感覺到有壓力同埋容易氣餒,然後就會開始想放棄
試下每日純粹專注練習某啲要點,review今日有咩進度,諗返今日究竟學到啲乜野,咁就已經好唔錯

利申 自學咗唔夠兩年,唔好問我彈成點,我垃圾來,彈得唔好真心會嬲個種
我諗我會摸多一排先,樽頸再考慮出面學
明白,會盡量調整自己心態,daily review呢個做法幾好,會試下

ching自學多唔多樽頸位?如果有,點處理?
唔係floating thumb
係指紋位掂住pickup / 線
左手雞髀位好易攰, 係咪一味靠練?
咩係雞髀位?
手指公嗰部份嘅肌肉
你應該太用力同埋姿勢唔好
姆指放鬆long 住就ok 唔洗大陸揸實
但手指擘得開嗰陣好自然個位就會用力
小小力梗有,但唔好壓落條neck
想問呢,手指公應該同條neck垂直定平行?定係要睇彈條neck咩位?
無所謂,主要係睇finger position 黎就位。
明白,thanks ching

練咗幾日, 終於彈到下scale,但係我仲未識mute
慢慢來啦有排你練

同埋樓主你呢家有冇試下玩啲咩歌咁呀
我諗你當初揀bass,心入面應該點都有某啲歌想玩既
雖然有排先會搵歌練,但想彈嘅會係冷雨夜同davie504啲slap bass line
其實我反而覺得你練technique同時可以搵一兩首簡單既歌練下
如果唔係日日死操scale我驚你好快悶
同埋執歌時可以留意下人地啲bassline點樣玩,咁樣對你都會有幫助
有冇邊首係又簡單又好玩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞