Bass撚入

60 回覆
1 Like 0 Dislike
本身諗住買Fender Rumble 15,但搵極都搵唔到有地方有得買,唔知大家仲有咩推介

暫不考慮二手
啲運費都幾甘
香港會唔會有現貨?
thanks ching
hartke hd15
劏你有貨
上次睇做緊$6xx
local買Fender你要全新都應該係得tom lee架姐.打個電話問下有無貨is good.
如果真係冇貨,呢個價位仲有其他選擇嘅,不過都係去鋪頭試試再決定啦。
我諗你係屋企用? 不如買個amp iphone/ipad APP 插headphone練好過買呢啲amp仔,又唔使嘥位
𥄫下先,thanks ching
其實都打咗去問,Rumble 25全線冇貨,Rumble 15得返display
1千樓下仲有咩選擇?新手乜都唔識

而家用𡁵嗰啲唔知係咪叫amp,一邊插結他,一邊插耳機
我而家主要睇片自學,所以戴住耳機又聽唔到條片講咩

btw,多謝ching咁用心回覆
可以睇下Roland, Hartke 之類
或者Orange(柏斯)
用緊無牌嘢, 反正新手都唔識分, 有聲出就算
好,陣間去睇下,thanks
我自己冇試過用iphone amp個啲,唔清楚玩法係點,不過覺得樓主都真係出個amp仔玩下比較好,畢竟學識點樣用amp整到自己鐘意既tone都係重要既
即使有限budget既amp彈出來效果未必非常理想,但係樓主早啲實踐嘗試玩amp始終比較有幫助

我相信用電話app個啲都可以做到類似既效果既,只係我比較傳統,直覺覺得咁樣樓主唔太會學到野,唔太建議樓主咁樣玩

不過樓主如果純粹自己自娛既就點玩都冇咩所謂啦,你用腳彈都唔會人會怪你
其實都係,但我又唔想買太差,所以上嚟問下
tune嗰啲我完全唔知點較,練咗基本嘢先算

心底裏都係覺得有部amp會好啲,感覺實在啲,又唔洗塞住對耳,陣間會出去睇下買唔買到

暫時都係自己玩,仲未搵到志同道合嘅朋友

anyways,thanks ching
我自己既ranking:
Ampeg > markbass > EBS > 其他不了
會好好參考

有留意過下Ampeg BA-108 v2,但唔知香港邊度會搵到
你玩得多就自然會有要求架啦
你等陣出去試amp個陣咪扭下唔同setting玩下囉

btw 平時玩咩多
支bass買咗幾日咋,仲係練𡁵左右手姿勢,之後會練下scale

ching有咩高見畀我呢啲超新手?
咩型號既bass?
學bass 前期好易氣餒,日日爬格仔練scale 都唔知為乜咁。屋企人,朋友同埋自己條女都未必知你彈緊乜。
但係過後 練埋slap pop, tapping, 聽多啲唔同style 既歌,你會發覺個世界其實好大
得閒睇下youtuber 學野 例如davie504, HJ freaks etc
其實我都玩咗唔係好耐所以冇乜高見,見到其他巴打都有唔錯既建議我覺得都幾好可以參考下
不過你自學來玩肯練scale咪算幾好,總好過有啲人一開波就急住彈歌
https://www.youtube.com/watch?v=_5HdRZQu4Pw
我自己覺得Scott Devine啲片都幾有用既(雖然成日click bait鳩up同埋賣廣告)
呢段片都係講基本功個類,你有咩基本功問題呢家錯總好過一兩年後錯,所以都建議樓主可以參考下
Yamaha BB-234,ching對呢支嘢有冇咩評價?

而家都有啲頹,有啲有話要one finger per fret,有啲又話可以走位,我唔知要點攞個平衡

mute note又係有好多方法,唔知點入手好,所以都仲未開始到練scale

有睇Davie504呀,我就係畀佢感染到先買咗支bass,不過唔知幾時先可以slap到
正喎,而家睇,thanks ching
我都幾著重基本功,我相信個底打唔好,之後唔會穏

瘋狂睇咗幾日片,Scott暫時係我覺得講解得最好,啲姿勢同技巧我覺得係最正確,join咗佢個15 day free trial program
有幾個channel我覺得都唔錯,不過冇咩講基礎嘢
你可以睇下遲啲用唔用得着

分別係:
Adam Neely
TalkingBass
Real Bass Lesson

呢幾個channel冇scott咁多廢話,我幾鍾意睇

同埋手勢有好多流派,我建議你練手勢練到咁上下嘅時候試下其他唔同流派,之後再揀個你自己鍾意嘅

利申:新手
有睇adam neely 佢唔係經常出bass片,但係樂理片同出gig片都好好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞