讀master真係洗到底?

47 回覆
30 Like 1 Dislike
你話本身係三大畢業,讀master比人感覺係有上進心,叻仔
但如果係野雞畢業讀三大master,個感覺好似真係會唔同哂
其實d hr係點睇
Start point 咪比多1-2k 你
埋位做野睇表現姐
大家都知係洗底,當人人都心照時已經唔存在洗底哩回事,點解要當人傻
非專業工得鳩閒理你bachelor讀咩 打小陣飛機啦
非三大,仲有五大,咁佢哋嘅grad讀完三大嘅master,你會唔會有高潮呢?
所以你覺得三大MASTER價值比唔上三大degree?
如果要話計大學好重要咁計唔計埋中小學
師兄做盛行?
可以跟你搵食?
你話咩LSE IC master就話
2020年啦, 仲3大
Master都要睇你讀咩
MBA就通殺
其他有啲科就幫你入學會member
視乎你邊行

Mphil就算吧啦
拎嚟洗底嗰種master ielts 6都入到,bachelor去個exchange都要ielts 6-
.5-7,用得嚟洗底嘅taught master都係為賺錢,唔會難入同難讀,多數讀一年,反而想問你價值點高過bachelor
認真一問
如果真係跟你搵食
新仔入職咩價?
taught master只係畀錢買證書,買身份證

Ching⋯你嘅邏輯⋯⋯
Master 喺公營機構要升職都幾睇重
特別係三大
就算係普通文職到某個位(e.g.EOI equivalent)都要讀咗先有得再上
十幾萬既master? 仲平過degree價?
以為pt 價
咁要全職讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞