覺唔覺問「sec low/third hon可唔可以讀master?」「master係咪有錢就讀得?」嘅人好弱智?

54 回覆
112 Like 14 Dislike
成日見到有人問「sec low/third hon可唔可以讀master?」「master係咪有錢就讀得?」。

其實master同UG的道理一樣。
如果有人問「DSE 18分有冇大學會收?」「大學係咪有錢就讀得?」,你會如何回答?
DSE 18分當然可以讀大學,但當然唔會係三大,甚至很可能唔係八大,可能只係本地的私立大學。
如果你將其他地區,例如台灣、菲律賓的大學都考慮在內,只要你有錢零分都可以讀添。

「sec low/third hon可唔可以讀master?」
當然可以,但唔會係排名高的大學的熱門學科。

「master係咪有錢就讀得?」
你有錢即刻買個PhD都得添,但係好少少嘅大學,熱門少少嘅學科都唔會係咁。
自己條件差,當然入唔到收生要求高的科。
自己無咁嘅料但又格硬要買個自己襯唔起嘅虛名,你估人地睇唔出咩。
唔通你去巴基斯坦買個博士返嚟,你就真係成功洗底咩。
拎嚟呃師奶就得。
Master 有陣時睇相關工作經驗多過gpa. poly讀master既話,潛規則係要有兩年工作經驗。
睇咩dept
有d好易入
我鳩apply interview都冇就收
我覺得只係有班人想洗底
就幻想有啲排名高的大學的熱門master有錢就讀得,讀完就成功洗底。

如果真係咁,一開始佢地UG嗰陣就應該搵啲有錢就讀得的高排名大學啦。
唔應該等master先嚟洗底。
有啲人本身條件好好,報好多master都有offer。
依啲人咪會覺得好多master都係有錢就讀得。
但唔代表你都係一樣。

正如好多連登仔話「所有女人都係雞」
可能對於富豪嚟講,大部分女人真係雞。
問題係你出唔出得起錢。
如果你出唔起錢,其實對方係唔係雞跟你沒有關係。
我覺得大家的心態係想不勞而獲
自己唔叻唔會諗下點樣去improve,反而係想買張cert返嚟就成功洗底咁

我唔覺得UG入咗較差的大學就等於無前途。
就算非三大畢業生,都一樣可以有好嘅前景,但我唔認為好嘅前景係可以輕輕鬆鬆買返嚟。
Sec low 同third 差好遠wor
Sec low 係normal 同大多數人
Third 係唔合格 third唯有讀冷門master 拎distinction 再報勁u
係要花多d錢同時間架啦
你估冇呀?睇某獻世派議員?
Third 係唔合格,咁無hon 果啲點叫
Fuck ya, I don’t know what to say about them
too long didn't read

其實想知嘅話,online apply咪得
唔得自然收到rejection letter
反而我覺得人哋話唔得我就唔試,可能錯失一個機會
我都唔係大學排名方面的專家,所以都答唔到你。

我想講嘅只係「好嘢嘅收生門檻唔會低,收生門檻低嘅多數都唔係好嘢」。
排名高低只係一個形象化啲嘅例子。
例如香港三大可能都有啲master收生要求相對無咁高,但背後一定有啲原因囉。
稍為有錢途的master programme , 其實都唔係易入......今時今日好多人爭住讀.....
係呀
所以熱門嘅嘢一定唔會係"有錢就讀得"
Master肥左份reflective essay呢家畢唔到業唔知點同屋企人交代
咩叫有錢途既master?
我覺得係指可以獲取專業資格,或者emba果類用黎擴闊人脈既學位,相對就係純粹學術興趣唔係用黎搵工升職既master
我就係讀緊個為學術興趣冇錢途既三大master
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞