讀master真係洗到底?

47 回覆
30 Like 1 Dislike
大公司稍高既職位
都一定要有Master 先升到職
讀master不如勤力d入間名牌公司
其實master真係冇想像中咁勁 呢家通街都係
你咩工種有83k🧐
想問下你係做裝修,判頭,定係採購? 三行應該好難keep到每個月穩定83k, 尤其係依家百業蕭條嘅時候🤔
識人舊制全u依加poly讀緊master,夜間制有錢就讀倒,問題係比成20萬至30萬讀返degree野拎master證書抵唔抵姐
屌你個低賤地盤裝修佬收皮啦
其實洗底有好多種了解
除左係非三大讀三大master
我覺得又可以理解為master讀其他同以前major既科/專攻某個area
例如我有朋友讀phy, 上到去讀另一個major (唔記得個名係咩,同地質勘探有關),搵到食
如果佢唔係讀呢科,佢讀完phy其實又有咩做

所以我覺得master 識選係可以有幫助,洗底另一個意識唔係只係洗去ug非三大咁解,係幫你轉行/學ug你個major 以外/加強ug 進修
你岩,taught master係真係比唔上
真係
睇下d professor profile就見 幾多bachelor都唔係佢依家教緊個個範疇 最後都係靠讀master doctor轉行
自己判工程做?
人哋苦讀PhD你拎嚟同taught master比?
如果想係HKMA讀個遙距Master 其實有冇用?想讀個LLM,但HKU同CU好難入

有冇巴絲比到下意見?
2020年仲攞學歷打飛機
我係講master讀上去轉範疇
唔係講taught master
有無degree 1年pt搞掂
不嬲都係睇ug先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞