【突發】今日清算社福界手足

469 回覆
864 Like 11 Dislike
有個外國節目講野史係耶穌咩住十架去刑地,行到中途搵個路人甲咩住先自己閃走,哩埋一段時間走返出嚟啲人以為佢復活
係ceo同膠層紅
有啲嘢要分開講
有咩咁好
Push
想㗎
但啲center全部喺大西北
港島撚屌唔住
推呀
放埋係時事台

【突發】今日2:30 港青被清算員工開記召
https://lih.kg/1925018
一樣咁仆街
果條臭x頭馬,每日同人些牙佢d跳舞相,有個cp男友好叻叻咁,但從來無諗過人地唔想聽佢些牙。自戀狂一名。第一次見佢已經見佢前面憎佢後面,不過都算係真小人。只要你接受同佢positive gossip,你就會有前途佢一傾計就可以無停,好想知佢夠唔夠時間做嘢但又上到位
成間公司d姐姐叔叔基本上都係藍同埋當條粉蛋係偶像。番左半年左右果陣已經覺得成間公司好邪教feel
係呀,係公司。從來都唔當佢係機構
另外,全部管理層基本上都無料,無social science底,無服務理念,無planning,無idea。前線就日日仆心仆命幫佢捱。佢地就一句,你地俾心機,將來我個位就係你來安慰你。
有人話咁樣可以俾同事自由發揮嘅空間好大,仲一手包辦所有嘢,學到好多出面學唔到嘅嘢。
但實際就係分工混亂,無計劃無路線無目標,亂試,賺到錢就繼續,賺唔到就等收皮。然後就覺得酒店養起晒全世界,你地學下人地。所以每年果d最佳員工獎之類,只會俾酒店。除非你好突出,魏俊條,唔係嘅話都只能夠圍下爐就算。
想行社企路線,又唔識面對社會,但每日就打住社企嘅旗號招搖撞騙。大家聽個名叫YMCA好似好威咁,iNGO wor,百幾年歷史wor,半島隔離wor。
剛入職果陣,班高層不停洗你腦,捉住百幾年歷史呀,機構遍佈世界各地,好有實力好有前景。但做落就知只係一間懷緬過去常陶醉,外強中乾,無料扮四條嘅癈老機構。
講服務唔夠人好,講教育又唔出名。咁可能酒店真係ok嘅,唔係果行唔識評論。
係走左先講到咁多嘢,鄧入面嘅手足唔抵同我推到間cls公司重組為止
推啊屌你
比Yoda出買
服務好嘅人都比佢炒曬
前線做到隻狗咁乜都為公司著想
流嘅眼淚同何生嗰幾滴鱷魚眼淚係唔x同
Come on James, we don’t do that here
開名即係等死

利申 非員工
I got you bro/sis
9成d ngo大粒果班都係藍架啦
班仆街咪都係為左R政府funding出糧

利申做緊back office
咦,抱歉,新来的不知道,
咦,那你是不是傻的单女士,你这样说大家便知道我是James Choi,Byoni在看!
有冇可以社福界自組一個新ngo
重點係ymca唔多靠政府都藍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞