[手誤定故意]中國駐日大使館用「日本新型冠狀病肺炎疫情」字眼 被「誤」定性日本肺炎

208 回覆
40 Like 707 Dislike
簡單複雜化,統一名稱咪得囉
笑撚死,過幾年會屈肺炎係日本傳出黎,繼續奶共啦
支那人既解釋又有D合理
因為佢個個地方都係咁講 當然講法用左十年之後就話你先係源頭就另一回事
班支那狗好陰險
有冇CAP圖 而家可以用啦
改名做新冠肺炎唔俾人叫武漢肺炎就係想為以後改歷史鋪路
屌支那老母臭閪 唔撚叫武漢肺炎就係想鳩屎
寫做「日本既武漢肺炎疫情嚴重」咁咪無誤會,中共一定唔會咁寫

肯撚定係特登啦
X2
日本官員唔蠢 堅持要叫武器肺炎唔俾支那改歷史
https://lih.kg/1909836
突登
之後就會話鑽石公主號係源頭
lihk加埋連支那仔10 分1 都冇

twitter線輸出幾多都唔夠班仆街黎
不過照做有冇人幫手呀
西班牙流感、香港腳、日本腦炎、德國痲疹

點解就係唔可以叫武漢/ 中國肺炎
到時反咬一口
話日本肺炎已成習慣
為免民眾混淆而Keep住用日本肺炎
不嬲都知支那想淡化 再想推波
改歷史 好撚無賴
well said brother. 中小學近代史教科書就係畀支那用同一個方法拆骨, 只標籤人地有事, 自己唔單止無事, 仲係受害者. 以鴉片戰爭為例:

事實: 鴉片明買明賣, 商業行為, 當時並無法例禁止鴉片, 早於唐朝已經進口中國
扭曲: 英國人向中國輸入鴉片煙, 毒害中國人, 為扭轉白銀外流

事實: 林則徐虎門非法毀壞財物, 包圍十三行斷水斷糧, 恐嚇外國商旅, 本已答應賠償已上繳既鴉片, 但收到鴉片後並無賠償
扭曲: 林則徐虎門銷煙, 民族英雄
仆街社評唔敢提WHO搬龍門
支那真係一個好噁心民族
永遠做錯嘢唔會道歉,唔會尊重
還委過於人,將自身責任推得一乾二淨
真的很噁心。
咁點解武漢肺炎又唔可以講, xx新型冠狀肺炎又可以講
可能唔使10年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞