[西貢區議會]周梓樂、陳彥霖紀念公園爭議通過暫停討論

226 回覆
85 Like 54 Dislike
唔洗鑊鑊都去到盡
雖然兩件事無衝突
但係預期淨係改個名,不如做一啲深層次啲嘅行動
可以劃區域做資料館 入面有周梓樂事件嘅詳細資料 有心人亦有一個正式地方悼念 唔洗比狗咬
一黎可以令大家對件事更深入了解
二黎係呢件事變得更加嚴肅

對我黎講 呢件事係悲痛嘅
我唔希望普通一個公園康樂設施代表呢件事
而有人係度做運動 有人玩得好開心
反而好似對死者更加唔尊重
笑死人咩咁快互片
可以當係討論既
立法會選舉有好戲睇
其實幫個公園改名點解會對其家屬造成二傷害? 唔通佢既家屬唔認同佢地既死因關黑警事?
但係呢個moment我忍唔住要爆

是咁的,話說個彥霖個記念位搬咗去尚德停車場嘅時候,我我見到有個女仔喊得好淒厲,就走前安慰佢,原來個女仔係彥霖好朋友

我同佢表明,我係追尋彥霖真相其中一個活動嘅發起人時,佢喊得仲淒涼
因為當我呢啲街外人為彥霖發起活動嘅時候,原來彥霖大部份朋友同親戚已經選擇遺忘、逃避、當冇事發生過。因為有不知明嘅力量迫彥霖眾親朋戚友唔可以追尋真相,大家都好驚⋯⋯
個女仔試過去搵到去彥霖外公度,外公話彥霖老母10月底一早比人夾咗上大陸,其他親人暫時安全,希望個女仔唔使再上門搵彥霖外公,亦唔好再打電話過嚟

是咁的,我而家一路打字一路流緊眼淚
我當日係咁樣安慰佢
唔好怪你地朋友選擇遺忘、逃避,我同香港人會永遠記得彥霖同梓樂
我當日搞嗰個活動係希望大家身體力行去搵真相
真相,可能呢一世都搵唔到
但係,屬於彥霖同周梓樂嘅公義,我地香港人一定可以同佢地搵返嚟!

你哋可以當我作故仔,唔重要
屬於彥霖同周梓樂嘅公義,我會搵返比佢地
個結果好合理。
爭論嗰啲point唔同黃絲都提出過,將市民意見帶入議會,係議員本分,我唔覺得有乜問題
嗰啲都係勝利/轉型正義後先搞,唔會未贏就搞
就搞你老母
搞好民生議題啦
命名公園不設實際
雖然兩件事無衝突
但係預期淨係改個名,不如做一啲深層次啲嘅行動
可以劃區域做資料館 入面有周梓樂事件嘅詳細資料 有心人亦有一個正式地方悼念 唔洗比狗咬
一黎可以令大家對件事更深入了解
二黎係呢件事變得更加嚴肅

對我黎講 呢件事係悲痛嘅
我唔希望普通一個公園康樂設施代表呢件事
而有人係度做運動 有人玩得好開心
反而好似對死者更加唔尊重

以國際標準無獨立調查委員會之前,義士資料館實際操作非常難搞
周梓樂事件唯一可以咬住既証據有FA人証物証影片係
「警甴無理擋住救護車三十分鐘」延遲救援,
其他野被自殺呢d好難寫到落去,班狗會用法律死咬唔放

所以最好搞官方社區連儂牆,你鐘意悼念義士又好、宣傳集會遊行又好、推廣黃店都無問題,唔駛煩好多制度上規則
叫佢老母出黎,我想知佢意願
要通過呀  紀念梓樂、彥霖

* 本名單已加入會員註冊日期以供參考
另外亦可點擊逐項資料以查閱有關記錄

另外有巴打寫咗個會員標籤功能令大家更易記住邊啲係五毛
請多加善用

https://lih.kg/1880412

功能示範
該會員透過限時嘅 STEAM 現金優惠多開 paypal 帳號刷錢,
被封鎖帳號後揚言「告到 steam 破產」。

已新增相應版面令大家更方便匯入會員標籤名單

知名五毛又出嚟
你屌人老母個時有無問撚過人屋企人俾唔俾你屌未啊柒頭

學人講尊重,人地屋企人唔支持,我緊係會尊重㗎,提出反駁例子討論你駁到咪駁,下下屌屌聲,垃撚圾
咁所有用人名命名既地標都要收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞