HKU中文碩士讀唔讀好

181 回覆
7 Like 31 Dislike
想讀就讀咗先

讀完覺得廢再屌都未遲
唔通話俾人知 因為其他人屌
所以你冇讀都知佢廢咩..
有交
我過農曆年前交嘅 具體日子唔記得啦
3月頭收到offer
多謝你
MA係part time,都預咗做兩年TA/AT
一嚟當提早睇下自己係咪真係適合做老師
二嚟順便r contract位
我都有聽做老師嘅朋友呻,搵個好嘅校長真係好緊要
想諗住下年報,純為興趣,但畢業多年,都搵唔到人寫ref. letter
同問
城大中文碩士
係,但佢都過左檔去能大
樓主講真睇你目的係咩
我讀緊中大ma,連我野雞中文系出身都覺得佢淺
講真佢好矛盾 又想照顧到唔係中文系本科既人,但其實佢課程重心係教你研究,結果佢教又唔會深,但要求就相對高
我唔知hku 點,但你都話最後係想教書,我會建議你睇下poly 同edu 既中文,poly 係特別設計俾非中文本科又想教中文既人,姐係你呢類,教啲野都實用啲,edu 就會教學成分再重啲
我都明想彌補返讀中大既心願,因為我都係,但你問我以教書角度諗就無乜用
同你如果想學到野我諗可以死心,ma 大部分都係設計黎進修用,係職業導向既野,想學野就睇下人地course outline 用咩書,跟著黎睇學下野,我依家都仲會
但其實中大大部分夜堂都係火車站出面既yia 上堂,我到依家都未上過山
exactly
佢唔會教得好detail, 等非中文本科既易入口啲,但同時有好多基本野佢唔講其實係當你識,例如小學野
我覺得佢有小小基於自己係重心教你研究,所以上堂好多都係帶一帶起,expect 你自己睇書去學
但其他唔講,我覺得小學野真係難啲囉
你本科唔係中文?
咁,小心揀科囉,避開啲古典文學或者文獻野
咁你專長啦,驚咩
我意思係本科唔係中文就辛苦姐
有咩問題
讀碩士一定要讀理科商科既咩
都係用郵寄過去?
online報名,推薦信都係prof online提交嘅
transcript我自己郵寄嘅
非常同意!
本身想做研究方面,入到去真係激死。
不得不講入到去學習氣氛實在太差,見大部分人都係教書想拎多張紙,教授每堂早退係基本,學習內容同你講既一樣。
但都有好多勁人,自己遠遠追唔上,希望可以畢業前貼近到佢地既領域。
Btw依家圖書館無開,paper 都唔知點做。
其實睇人,你自己諗下自己可唔可以用中文搵到食,好似Ben sir果d咁,或者上網寫文etc. 又或者你做研究真係好勁,第時可以係研究、教學方面發展,如果兩樣都唔係,淨係為興趣,咁就算啦,寧願最多parttime讀下
咁讀啦,而家好少有料又有心教既中文老師
呢度係咪都係文科final year?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞