HKU中文碩士讀唔讀好

181 回覆
7 Like 31 Dislike
唔好亂講,中文學院course一定係中文讀

其他非中文/中史course係有機會英文讀,但呢樣每間都係咁

利申港大老鬼
邊科中文學院既course materials會係英文,我都想睇下
雖然唔關MA事,但巴打想入行既話,有心理準備要捱兩年TA先有機會有contract位

PGDE就算有MA都唔大機會,因為佢一定留位比現職日校無pgde既老師/AT,反而你睇下有無可能MAr到prof收你讀mphil再無大學學術界發展,不過當然要你本身有料啦

如果自問唔想教大學想教中小學,揀間好學校>>>人工,我好好彩地一直搵既學校都唔錯,呢行跟個好老闆好緊要
文科 仲要碩士 冇嘢呀
然後見到咁多人話港大唔好,忍唔住講幾句

首先我有兩年時間同時港大、中大一齊上堂
無可否認如果本身對文史哲有熱誠,中大會多d資源同機會,放眼全香港都係
例如中大書院好多時都請大粒野黎講雙週會,諗起都覺得正

但港大都有唔少古文獻研討會,清華簡荀子都搞左幾次talk(不過唔算多人,可能d人唔鍾意古文獻啦

大學黎講,靠自己多過靠prof唔少啦
真係想讀好中文,睇參考書好緊要,講緊寫份6000字既功課要搵60本書(然後可能只係quote6本)、無限咁多篇journal
無論中大定港大,我都見到勁既人真心勁,廢既人可以year 3都唔識詩六義同咩叫中原音韻

所以MA只係個平台比你去學識「讀中文既方法」,邊個平台(特別係講緊cap水MA)真心差唔遠
course code係chin開頭?據我所知所有CHIN教墨家既course都係中文

有機會係philo果邊開既,佢地有用英文讀儒/道/墨等等,因為philo讀中國哲學同中文系讀中國哲學個方向唔同,你個fd可能揀左philo果邊既free electives?
講真,HKU 中文系有D prof係堅抽得
Ching, 你本身讀咩科 想問你報個陣有冇send referee report 用post定email?
中文(今年yr4)
交曬兩封referee report同用post
我09/3報,17號就收offer(一個星期之內就會出offer )
你係咪upload今個sem result
宜家用唔到post,唔知用email send referee report得唔得 今日打去department又沒人聽
Up曬所有sem嘅成績(包括yr4 sem1嘅成績)
點解用唔到post?
你email問department lo
我16號報,淨係up左今個sem成績
宜家用post唔係幾方便同等好耐
用post la!我星期六寄,我估department星期一丶二就收到,然後星期二夜晚就sd email比我,話出offer比我
thx ching 你用post係叫prof 直接寄定return比你寄
一封就prof直接寄,另一封就我去寄
等住做同學
thx ching, 希望做到同學
絲打報名到收offer等左幾耐, 有冇交referee report?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞