HKU中文碩士讀唔讀好

181 回覆
7 Like 31 Dislike
想問樓上各位ching
面試大概問咩題?
想知個方向 同埋係用普/粵?
跪求大家
一齊hku la,你同樓主點解咁執著要去cu?
Ching,小弟今個星期一收到offer,想問係交留位費定係要交曬第一個sem嘅學費?
要交第一個sem嘅學費做留位費
但可唔可以延遲少少交?呢個時勢大lala要交三皮幾
佢有個deadline要求你喺嗰個時間之前交,你可以打去問吓有冇得延遲
https://hkbuhk.ca1.qualtrics.com/jfe/form/SV_6x4BfVvArb0GlXT
跪求各位巴絲幫我做份fyp問卷
對象係有用緊mobile payment嘅大專生
係啊 我係真係好鍾意中文
好享受果種睇書有共鳴就會起雞皮果種感覺
好似好痴線咁
我係fresh grad
覺得掉低讀書之後我會好難再重拾心情去讀
真係好鍾意中文
而且想彌補bachelor冇讀中文嘅遺憾
身邊嘅人/社會覺得讀中文好嘥時間嘥銀紙
但我從來都冇咁諗過

其實我係想讀中文master
搵TA嚟做住儲教學背景
加讀中文pgde 再駁翻去做老師
因為pgde冇聲氣…所以應該都係讀中文MA先
好多人聽完我咁講 已經話我痴線好浪費時間

冇計 我鍾意中文 又想做老師
好彩嘅係屋企冇咩負擔可以俾我揮霍下時間
條路係曲折啲 但至少做到自己想做嘅嘢
你係local都唔會用普通話問你啦
大概問你:
1.點解想讀中文?
2.MA大概嘅研究方向?
3.宜家做緊咩?點樣平衡工作同part time MA?
我已經postpone咗啦
你直接send email話因經濟原因要求延遲繳交,就ok,我都係咁
我都係咁諗,睇嚟我地要做同學啦
Thx ching
等住做同學
欣賞你堅持自己嘅夢想後生就係本錢,
有條件嘅話,有夢就去追啦
我完全理解到睇書起雞皮嗰種感覺,當初大學揀讀中文都係呢個原因
邊讀MA邊做TA,可以睇下自己係咪真係鍾意喺教育界工作,都係一個唔錯嘅選擇
加油
thanks
我A1 A2都係揀呢2個
考唔好入唔到只可以怪自己
所以宜家條路咪難行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞