大學學位係社會入場券算唔算係人類最大騙局?

119 回覆
43 Like 170 Dislike
而家,講笑咁講,隨時一個花盆掟中幾個大學生
我讀自資學院,唔少同學一畢業就即刻讀三大碩士洗底,有d仲fulltime咁讀

香港有幾多間銀行,
有幾多真MT?
我問緊平均喎
啱聽,同意
人工愈高,責任/危險程度愈大
即紥鐵係高人工,但要日曬雨淋、而且危險
揸巴士係高人工,但全車人生命係你手中
當你做咗10幾年發現自己無得升但人地有果陣,就知點解
你話成功例子喎真mt咪成功例子
如果你要計大學生非專科平均入息
咁你要比較番非大學生平均入息
睇下邊個高啲
樓主係傻閪 此post已完
暫時文化係覺得讀到就要讀
咁叻d有多d planning嘅人先做到大學生好正常
但唔代表同一樣質素嘅人唔讀大學就肯定冇發達

你要假設返兩個人一樣質素
先可以fair test讀大學有咩分別

根本而家好多工唔需要大學生做
到你要升咪補返個degree
dse就可能未必有野好做
但係diploma都做得嘅工一大堆
真係岩做先再讀上去都未遲
好過好多大學生讀4年出黎都做返唔相關嘅野
知識可以學的 有很多avenues去study
但係如果你本身已經大學四年學咗,起碼有個底,咁公司都會比較肯請你。唔會係請咗你返嚟再俾時間你去慢慢由頭學野。
終於有人明白個比較有咩問題
樓上好多人既比較根本唔係fair rest
不過只係部分認同你既論點
冇錯唔讀大學唔代表冇發達
呢個係倖存者理論姐
但如果個人本身已經係咁叻
讀左出路一定仲多

好多工的確係唔需要大學生做
但好多工個entry已經係大學grad
已經冇得你升職先補degree
講撚咗好多次 on9仔先會話讀書/唔入大學無用
唔讀專科的確係冇用
如果專科既讀hd 都夠
倖存者理論
更唔講樓主呢個所謂人版既例子係真定假
入場券既意思,唔係VIP Pass。
obama都話教育重要
我信你都信obama

建議樓豬睇多d書先出黎9up
obama都話教育重要
我信你定信obama

建議樓豬睇多d書先出黎9up
obama呢條撚屌搞到中國而家對世界威脅咁大你家拎出黎講?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞