大學學位係社會入場券算唔算係人類最大騙局?

119 回覆
43 Like 170 Dislike
老實講由細到大我地俾人灌輸讀唔到大學就冇前途
但係事實真係咁?
其實有好多人為讀而讀
對讀書或者對果科根本冇興趣
搞到讀到爛晒grade 曬撚左4年時間
相反你一早出黎做野其實已經贏左好多大學生
首先你呢四年已經搵多過佢地幾廿萬
第二你地唔洗揹成身loan
第三出面既老闆睇工作經驗多過學歷
第四你地做左咁多年野 無論工作技巧 待人處事 人脈等等都比大學生優勝
第五好撚多大學生讀完出黎又係搵13,4k 基本上唔洗學位都做到既工

另外炒股係另一樣好重要既野
呢4年時間你地用返工搵返黎既錢屌落d股票度
正常都會搵到唔少

我就係人版 呢4年儲左50萬 加埋炒股贏返黎50萬
開撚左間黃店做老細 而家已經fatfat
身邊有個fd都話好撚後悔讀左大學
早知早4年出黎做紀律部隊

總結讀大學有撚用咩
Dse雞黎緊諗清楚你地條路
自己讀到爛grad
係大學既錯
讀唔到大學啲人咪咁樣自我安慰囉
你去食自助餐,有靚野唔揀,係都執d屎黎食關人咩事

有好多人鳩fing 4年就等於大學無撚用?

會唔會問題出於嗰d人身上?
史上最大騙局 「讀書冇用」
https://lih.kg/1885471
quote我男神講過嘅嘢
https://youtu.be/EqOfeb_PbCo?t=462
事實上係啲做低下階層工作既人先會話讀書冇用
通常出自地盤佬 廚房佬 的士佬把口
只能夠講人脈關係都好重要
對你依種人....

都係嘅
唔算,因為大學學位係基本野
讀緊大學 .. 同時可以做野同搵錢 ... 兩者無衝突 ..
如果你戇鳩鳩讀大學諗住玩, 溝女同屌閪就算鳩數
欠債還錢人生既開始
大把毒撚 4年一個fd都無點搞。。。
話大學學位係社會入場券就一定係誇張左既 但係又唔可以講到唔讀好過有讀
唔入大學都唔係個個都做到你講咁啦 自學炒股唔一定賺 就算前幾年賺都好難確保會賺落去
另外唔讀大學都有料係自己範疇成功到既人 讀埋大學可能有更多更好既機會嫁
下流社會係

中上流社會就唔係
出面既老闆睇工作經驗多過學歷????

事實上係兩樣都要 大把人兩種都有齊升職都唔輪到你
個個同大學生比較都係用起跑線13,14k十年後先見真章呀傻仔
Agger 樓主
我讀到中三無讀全職炒股
月入十萬好能過癮
我唔全部認同
每個人想做既野 想行既路都唔同
例如係我公司 啲人成日可以每個月岀trip 可以同領事館交流 可以管理唔同國家既業務
但應該6 7成人都有碩士學歷
如果連基本大學學歷都冇 英文唔夠好 係無咁既機會去見識/移民

而你所講既唔讀大學4年,應該返工,最多俾又係俾你揾到幾十一百萬。。。但係4年大學學到既除左係專業知識,仲有可以去Exchange,可以多啲自由度試新野,但你4年都返工就唔得了。

其實好多外國大學,啲人都係25 26歲先grad,因為人地眼中生活唔係得錢。

炒股 有冇大學學歷都可以做到
同埋讀完大學考督察主任人工已經係散仔2倍
仲話有人後悔早知唔讀大學出黎考紀律部隊
作野都有個譜呀
非常同意! 對住D下流社會既人, 見到佢地講句野都唔似樣OR 聽唔明人地講咩... 呢堆人老左就係廢老. 唔會有內涵亦唔會有正常既思維!
教育不外乎都係一門生意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞