大學學位係社會入場券算唔算係人類最大騙局?

119 回覆
43 Like 170 Dislike
係呀 討論緊起薪呀

但散仔都升到5皮
毒撚唔讀書 更加搵唔到野做
Fuck fuck
成日有論大學既post 講到人生只係得18-22歲呢幾年咁的確青少年期做的決定會係對將來成功與否有所影響。
黃子華一早講過讀大學唔係為左搵錢

我覺得係你對自己嘅認知足唔足夠,我中學已經知自己讀唔成書,又冇咩理想,咁我唔讀大學又冇咩所謂

但唔代表讀大學冇用,知識永遠係最寶貴嘅財富,我而家都會後悔英文唔夠好幫大家做文宣
唔洗後悔 好多人讀完大學英文都成pat屎咁
讀管理科目,當然無乜用
除非你肯定你嗰科管理會有IBANK請。
唔係,勤力讀書先有女先係
你唔讀癈科,啲教授會失業,佢地十幾廿萬一個月,唔做教授無嘢撈。
應該幼稚園都唔好讀,留返啲學費去投資

你大學畢業既時候我就退休了
倖存者理論,樓主唔讀書搵到幾個錢,就得出唔讀書都搵到錢嘅理論,甚至話讀書係冇用

我唔會話讀大學好有用,但讀完至少出黎做野多啲選擇,人工都多過冇讀大學嘅同事
究竟大學grad同散仔做到頂薪一樣年資
有幾多人搵唔到5皮做個hr都有啦
究竟冇讀大學既人個世界有幾細
淨係講紀律部隊專業人士同公務員
好似其他工全部都13,14k起薪
出去mt post睇下大公司咩價啦

你用大學廢科廢柴比較冇讀大學醒目仔做乜9
如果冇讀大學都搵到錢,證明嗰個人有過人之處
如果加埋個大學學位一定有更好既前途
讀大學有較多向上流既職位呢個係事實
你做專科無degree你做愛咩
Ching 又撚狗
做老闆唔駛讀書,但打工要
岩,我個fd中5 畢業做地盤,一早30k, 而我就還緊學債得14k文員仔
大學畢業出來做野 (除左專科)
先發覺bba一定係最無用
反而讀language 最有用
而家太多假mt姐
基本上起薪20k既真mt完左program前途都唔差
唔係打飛機,係見上面個個以為除左專業人士公務員其他廢科起薪13,14k,先拎mt出黎做下例子
science
岩,
不過其實只係想拖遲等d人遲d加入就業市場, 做好個失業率
叻既人有無讀書都係會成功
那麼英文好 但冇讀大學會點樣
岩呀 比你入撚到一大都冇撚用識玩一定去外國讀大學
就算你讀完野雞人地都會當你同3大同level
(利申做親既公司都係咁,淨係請3大+外國野雞)
我身邊大把人就算搵到工都係做contract
一年後都唔知點算
年經

只可以話 入唔到大學就唔代表覺得人生已完

廢唔廢係睇你對自己嘅前程有無重視過

利申: 碩士grad
都冇太大作用 好多工都唔會請
得語言 但無知識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞