成世人都做同一間公司係咩心態?

117 回覆
99 Like 6 Dislike
大把私家搵唔到醫管做左三十年既人工
你搵出名既特例我無野講
懶、不想適應新環境,
不想適應新人際關係。

還有我在上一家公司基本上問十個人十個也想轉工,
我自己都留左5年,被一間公司飬廢了跳不到出去,冇人請。

利申:IT狗
外國留死一間公司為可以升到最高層
上一份工做左四年幾做到懶哂同人工低過出面所以轉工
之後搵左年幾工轉過幾份工
最長四個月又轉工
期間有份工ok既但係要返星期六所以冇再做
有幾個同事就係咁....
一係本身已經年紀好大 等咬退休金
一係本身己經hea到完全唔識新左 係出面生存唔到
視乎個人
想跳槽唔一定有人請,
想留低唔一定公司要。

個人睇法
開心>一切
只要人工貼市,有乜問題?
我都考慮緊呢個問題人工正常,日日返去hea等出糧等,定係step out comfort zone搵多啲
問下日本人咩心態
有朋友做左同一間公司20年
入行幾年用公司個名開左另外間鋪
做左老闆之後撈到風生水起
做同一間無所謂 最緊要有人工加 有前景
有朋友由fg做同一間做左四年
人工無乜加過都唔走
老細
有d 工係公司一係外資,一係港資,叫人點跳
搵唔好更好/太監
公務員嘛
Why need to step out
辛苦啲搵多啲vs輕輕鬆鬆等出糧
又知會辛苦啲?轉工種?
因為我而家返緊果間公司唔多正常,差唔多日日返工等收工,即使忙都係一年得一兩個月,同埋無上司老細管,可以遲返早收,話請假就請假,返返下工鼠走都無人理又可以用公司錢食tea,每月有5舊水買零食,應該係第二度搵唔返咁既待遇
不過人工一般般,每年加3點幾%咁樣,咁計落去應該30歲都未有3萬
咩工職位
冇王管代表你有好多時間去做其他野
唔代表剩係拎黎玩或者發白日夢
可以用黎自學其他野
又或者接freelance (可以的話)

啲老屎忽成日話要襯年青番工chur多啲黎學野
我覺得未必岩
因為學野未必只係學番工需要既野
而chur又未必比hea jor學到既野多

不過你講到人工方面
就自行取拾啦
Hea job難求
話唔定你新job同樣係hea 但人工高啲
又或者要日日ot

利申:舊job比較chur 新job hea到仆街日日等放工但人工都ok
廿年炒既話拎到幾多錢?之前5年公司執都有10萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞